Vatandaşlar bu işe sıcak bakmadı

Geçtiğimiz yaz aylarından yürürlüğe giren, taşınmazların noterler yoluyla satılması kanununa vatandaşlardan hâlâ talep yok.

Tarih: 27.11.2023 12:01
Vatandaşlar bu işe sıcak bakmadı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Geçtiğimiz yaz aylarından yürürlüğe giren, taşınmazların noterler yoluyla satılması kanununa vatandaşlardan hâlâ talep yok.

Gayrimenkul satışlarıyla ilgili yasal değişiklik geçtiğimiz Temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Yetkililerden alınan bilgilerde, yürürlüğe girmesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen Erzurum’da henüz başvurunun olmadığı öğrenildi. 

Bunun nedenlerinden bahseden Erzurum 4. Noter yetkilileri teknolojik yetersizlikle beraber; bu durumun nedeninin vatandaşın uygulamaya henüz alışamamış olmasından kaynaklandığını söyledi. Bazı kesimlerde ise bu durumun bariz nedenleri arasında eğitim seviyesinin olduğunu da ekleyen yetkililer, vatandaşın buna alıştığı zaman ne kadar kolay olabileceğinden bahsetti.

Yasal değişiklikte süreç nasıl işliyor? 

Vatandaşın öncelikle e-devlet şifresi olması gerekiyor. E-devlet’e girip Noterler Birliği Sistemi (NBS) ile irtibatlı olarak önce satıcının bilgileri sonra alıcının en sonunda ise gayrimenkule ait bilgilerin girilmesi gerekiyor. Elektronik ortama taşınırken, belediyeden rayiç bedel alınması ve satış bedelinin rayiç bedelinin altında olmaması gerekiyor. Bu süreçten sonra, alıcı, satıcı ve gayrimenkul e-devlet üzerinden işlem yapmak istedikleri noteri seçmelidirler. Seçtikten sonra talep NBS’de ki bilgi sistemine otomatik olarak düşüyor. Sisteme düşen bilgiler noterler tarafından inceleniyor, eksik bir bilgi olması halinde tapu dairesine ulaşmak suretiyle eksiklerin gönderilmesi isteniyor. Yasal olarak herhangi bir kısıtlama yoksa vatandaşa sözleşme yapılmak üzere randevu veriliyor. Bu randevu tarafla SMS ile bildiriliyor. İşlem günü ve saatinde taraflar hazır oluyorlar. Evrakların hepsinin asıllarıyla beraber getiriyorlar. Asılları ve örnekler inceleniyor, aynı olmaları zorunludur ve rayiç bedelinin doğru girilmesi gerekiyor. Satışa engel bir durum olmadığı sürece noter alım-satım sözleşmesini düzenliyor.