VATANDAŞLAR İNANAMADI!

Bilimin hızla ilerlemesiyle birlikte teknoloji alanında her geçen gün farklı gelişmeler yaşanmaktan dolayı okuma oranında düşüklük yaşanıyor.

Tarih: 08.06.2023 19:47
VATANDAŞLAR İNANAMADI!

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun verilerine göre Erzurum’da, geçtiğimiz yıllara nazaran okuma oranında düşüklük yaşandı. Gazeteniz Günebakış, Erzurum’da ki vatandaşların görüşlerini aldı. 

Muhammet Polat, “Kırsal kesimlerden daha çok okuma yazma oranı düşük olduğundan dolayı Erzurum okuma yazma oranın da 59’uncu sırada yer almıştır bence çünkü Erzurum merkez de okuma yazma oranı oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz. Okuryazarlık oranının sayısında Erzurum’un bu 59’uncu sırada olduğu mümkün değildir. Belki 70-80 yaşında ki erkeklerin veya kadınların okuma yazma oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok Erzurum’un diğer ilçelerinde olabilir, örneğin Karayazı, Tekman ve diğer ilçelerinde özellikle yaşlı vatandaşlarımızın okuma-yazma oranında düşüklük olduğunu söyleyebiliriz.  Köylerde artık eskisi gibi kimse çocuklarını okumaya yöneltmiyor. Yeni dijitalleşmeyle eğitimin kalitesini düşürdüler.” 

Ahmet Beyazbulut, “Okuma-yazma kültürü olarak Erzurum çok iyi bir şehir ama okuma kültürümüz biraz eksik. Örneğin yaşlı vatandaşlarımız daha çok okuma-yazma oranında sayısını düşürdüğünü söyleyebiliriz. Ama genç kesiminde okuma-yazma oranında artış var diyebiliriz çünkü artık gençler okuyor. Şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençlerimizin herhangi bir konuda okuma-yazma kalitesi artıyor ama bununla birlikte gençlerimiz bir nevide körleşiyor. Çünkü bu sefer her şeyi gelişen teknolojiye ayak uydurdukları için eğitim kalitesini de düşürüyor. Erzurum’da da okuma-yazma konusunda sosyal faaliyetlerde olmadığı için okuma-yazma oranı düşüyor. Yetkililerimizden talebimiz şudur, yaşlılarımıza, engelli vatandaşlarımıza sosyal faaliyet gösterebilecek okuma-yazma çalışmalarını istiyoruz.” 

Berkay Sunar, “Erzurum'da okuma-yazma oranı yüzdelik olarak ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri yükseltmektedir. Çünkü Erzurum kültürel olarak okuma geleneği çok fazla gelişmemiştir tabu bu oranı yaş farkı olarak ele alırsak 40 yaş üstü olan vatandaşlarda okuma yazma alışkanlığı yok denilecek kadar azdır. Kültürel olarak okuma yazma oranının çok fazla gelişmemesi nedenlerinin en büyük nedeni kahve kültürünün çok fazla olmasından kaynaklıdır. Son dönemler de gerilemesine sebep olan olaylar ise teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya kullanımının fazlalaşması, COVID-19 salgın hastalığının çıkmasıyla okuma yazma oranını dengede tutan öğrenci kesiminin okuldan uzaklaşması, ekonomik krizin ortaya çıkmasından dolayı gençlerin hızlı yoldan para kazanmak ve ekonomik krizinden kurtulmak için farklı yönlere yönelmesi gibi etmenler Erzurum’da okuma yazma oranını gerilemesine sebep oluyor.”