VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTI BALLARA YÖNELDİ

Vatandaşlar ucuz olmasından dolayı merdiven altı ballara yöneldi.

Tarih: 15.02.2024 09:49
VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTI BALLARA YÖNELDİ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Merdiven altı dediğimiz yani balla iş alakası olmayan piyasada bazı yerlerde çok düşük fiyata taklit ürünler satılmaktadır.

Piyasada taklit ballar oldukça fazla olduğunu üreticiler olarak zor durumda kaldığını ifade eden bal satıcıları, merdiven altı bal satışlarının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.

Bal satıcıları,” Bizler bal fiyatlarının artmasından ziyade merdiven altı ballarla da mücadele ediyoruz. Piyasada yayla balı bulunmadığı için tüketicilerimizin merdiven altı ve gıda sayısı düşük olan ballara yelteneceğinden endişeliyiz. Şu anda şehrimizin her köşesinde dükkânları açılıyor, açılmaya devam ediyor. Piyasada taklit ve tağşiş ballar oldukça üreticiler olarak zor durumda kalıyoruz. Bu şekilde devam ederse arıcılık bitme noktasına gelir. Merdiven altı balların mutlaka önüne geçilmesi gerekir. Bal ihraç eden bazı firmalar var ama yapay balları alıp ihraç ediyorlar. Bunlar da bizim önümüzü kesiyor. Hepten su bile olsa bu fiyatlara satılmaması gerekir. Yapay bir ürün, hiç arı görmemiş bu ürünler hem insan sağlığına da zararlı. Arıcılık yapan, bu işten ekmek yiyen insanların emeğine yazık. Bu konuda acilen yetkililerimizden bir çalışma bekliyoruz. Mutlaka arıcılıkta bu sıkıntıların önüne geçilmeli.  Tüketici gerçek bal ile sahte bal arasındaki farkı bilebilir. Ama hemen hemen her gün kahvaltılarda sofralarımızda bulunan ve insanlarımızın tükettiği balın sahtesini herkes anlayamaz. Öncelikle gerçek bal zor akar, katkı maddesi olan bal ise kolay akar. Gerçek balda kristalleşme olur ama sahte balda katkı maddesi olmasından dolayı kristalleşme olmaz. Cam kavanoz ışığa tutulduğu zaman ışık sola yansıma yaparsa gerçek bal, ışık sağa yansıma yaparsa sahte baldır Arıcılığımız tehlike altında. Bu sene böyle giderse birçok kişi arıcılığı bırakacak. Çünkü üreticiler maliyetlerin altında eziliyorlar. En çok da nakliye ücretleri arıcıların belini büküyor. Geçek balı tadarak, koklayarak anlayabiliriz. Tüketiciden balı güvenli yerden almasını tavsiye ediyoruz.”