VATANDAŞLAR SANAYİ USTALARINA SİTEM EDİYOR

Sanayi ustalarının serbest piyasayı ellerinde tutması, fiyatları kendileri belirlemesi, birin üstüne beş koyarak ustalık ücreti talep etmesi vatandaşların sabrını tüketiyor.

Tarih: 15.08.2023 20:14
VATANDAŞLAR SANAYİ USTALARINA SİTEM EDİYOR

www.gunebakiserzurm.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum’da günden güne araba sayısı çoğalıyor. Araba sayısı çoğaldıkça arabaların giderleri de doğal olarak çoğalıyor. Sanayi ustalarının kendi fiyatlarından uzun süredir şikâyetçi olan araba sahipleri dertlerini Günebakış Gazetesi’ne anlattılar. 

Kimi vatandaş ustaların fiyatları olması gerekenden daha fazla yaptıklarını ileri sürerken, bazı vatandaşlar ise arabalarını servislere bırakmanın daha güvenilir olduğunu söylediler. 

Berat Dumlu, “Günümüzde euro-dolar fazlasıyla artmış durumda. Ben şahsım adına konuşacak olursam, benim şu anda sahip olduğum arabanın her parçası yurtdışından geliyor. En küçük parçasına kadar yurt dışından geliyor. Kur farkına sanayi ustasının yapabileceği hiçbir şey yok. Parçalar zaten dolardan dolayı çok yüksek geliyor. Tabi bazı ustalar çok abartılı el işçiliği veya ustalık parası alıyor. Böyle durumlarda onlar kendilerini haksız yere koyuyorlar. Örneğin 1 hafta önce arkadan bir otobüs çarptı arabama. Arka tamponda kısacık bir çizik ve biraz göçük oluştu. Tabi bunu benim kaskom ödedi ancak, ustaya sorduğumuzda bu kadar küçük ve kısa bir iş için 3 bin 500 TL fiyat istedi. Bu durumlar ustaların el emeğine değil de vicdanına kalıyor. Bu çok yanlıştır. Ancak parça fiyatı hakkında söylediğim gibi kimse hiçbir şey yapamaz. O durumda da ustalar haklılar. Ülkenin hali ortada bildiğiniz gibi. Erzurum sanayisi için konuşacak olursam, sanayi ustalarımızın el işçiliğinden memnunum, yaptığı işlerden de memnunum sadece sıkıntı olan konu biraz da bizi düşünler, Düşünsünler ki süreklilik devam edebilsin.” 

 Ahmet Berk Ağar, “Günümüzde, tabiri caizse, en kalitesiz arabanın bile bir sıkıntısı olsa sanayiye gittiğiniz zaman size öyle fiyatlar verirler ki gerçekten dudağınız uçuklar. Örneğin benim arabam 2003 model bir araba, eski bir araba.  Arabamın küçük bir yerinde boya eksikliği vardı, sanayiye gittiğimde küçücük bir yer için bin 500 ila 2 bin arası fiyat veriyorlar. Bu nasıl bir dengedir anlayamıyorum ben gerçekten. Tamam, dolar üzerinden geliyor, kurdan dolayı fiyatlar artıyor ama bazı ustalar 1’e 5 koyarak fiyatları artırıyorlar. Bu durumun bir denetime tabi tutulması şarttır.”

Lütfi Çamar, “Ben sanayi ustalarından çok şikâyetçiyim. Arabam bir kere arıza verdi ve sanayiye götürdüm. O günden beri arabam düzelmedi. Kullandıkları parçalar yan sanayi, merdiven altı ürünler oluyor. Parçalar pahalı diye ucuz parçalar alıp sıfır diye insanlara satıyorlar. Bu insanlığa sığmaz. Bunun bizzat şahidi benim ve elimde belgelerimde mevcuttur. Bu yüzden arabamı artık sanayiye değil de servislere götürüyorum. Biraz daha masraflı oluyor ama bununla beraber içimde rahat oluyor. Ustalar ustalıklarını çok abartıyorlar. Kendi evlerine ekmek götürüyorlar evet ama müşterinin de kendi evine ekmek götürdüğünü unutuyorlar. Bin TL’lik bir işlemi 4 bin, 5 bin TL gibi fiyatlara çıkarıyorlar. Tabi her usta aynı değil ancak en insanlara arabalarını servislere götürmelerini tavsiye ederim benim yaşadığım durumu kimsenin yaşamasını istemem.”