VATANDAŞLAR SU ARTIMA CİHAZI KULLANMIYOR

Erzurum’da su arıtma cihazı kullanımda geride kaldı.

Tarih: 14.12.2023 11:14
VATANDAŞLAR  SU ARTIMA CİHAZI KULLANMIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Erzurum’daki vatandaşların çok fazla su arıtma cihazsı kullanımının çok fazla yaygın olmadığını ifade eden esnaf Serhat Karagöl, su arıtma cihazı alma ihtiyacı hissettiren birçok farklı nedenlerin olduğunu söyledi.

Karagöl,” Erzurum’da su arıtma cihazı kullanımı yaygın değil. Vatandaşlarımız daha çok damacana su kullanıyor. Su arıtma cihazı alma ihtiyacı hissettiren birçok farklı neden var. En iyi su arıtma cihazı teknolojisine sahip, gelişmiş fitre seçenekleri ile sunulan modeller kimyasallardan, mikroorganizmalardan ve bakterilerden arındırılmış temiz suya erişimin sürekli olmasını sağlıyor. Su içmenin faydaları ile mutlak bir buluşma herkes için çok cazip olsa da su arıtma cihazı fiyatları da önemli bir değişken olarak değerlendiriliyor.”

Sağlık için risk teşkil etmesine yol açıyor.

“Musluk suları içilmeye, yemekte kullanmaya, sebzeleri ve meyveleri yıkamaya uygun kriterlere sahip değil. Üstelik binalardaki tesisatların eskimesi şebeke sularının çeşitli kimyasallarla kontamine olmasına ve sağlık için risk teşkil etmesine yol açıyor. Hâl böyle olunca güvenli bir su içme deneyimi yaşamak için su arıtma cihazı ve damacana kullanımı arasında bir karar verilmesi öncelik kazanıyor. Damacana kullanımı yaygın bir tercih olmakla birlikte sürdürülebilirlik noktasında ciddi soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Plastik kullanımının yol açtığı riskler, damacanaların defalarca kullanılması, ideal şekilde sterilize edilip edilmediği, damacana pompalarında bakterilerin çoğalma riskinin son derece fazla olması gibi unsurlar güvenli su içme deneyimi yaşanmasını engelleyebiliyor. Tüm bunlara ek olarak damacanalarda muhafaza edilen suyun beklemesi taze su içme beklentisine yanıt vermiyor. Mikroplastikler barındırma riskinin yüksek olduğu bilinen damacana suları, sağlık için hedeflenen kalitedeki suyun temin edilmesini sağlayamıyor. Üstelik maliyet hesabı yapıldığında da damacana su tercihi sınıfta kalabiliyor. Nitekim damacana satın alındığında yalnızca içilen suya değil; suyun ambalajına, suyun damacanalara doldurulması için gerekli enerjiye, suyun dağıtımı sürecinde sarf edilen iş gücü ve yakıta da ücret ödendiği biliniyor.”