VATANDAŞLAR YANGIN TÜPLERİNE GEREKSİZ GÖZÜYLE BAKIYOR

Erzurum’daki evlerde yangın tüpü kullanma alışkanlığı yok

Tarih: 21.05.2023 19:01
VATANDAŞLAR YANGIN TÜPLERİNE GEREKSİZ GÖZÜYLE BAKIYOR

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş

Yangının, insan hayatının her alanında karşılaşılabilecek bir doğal afet olmasına rağmen evlerde yangın tüpü kullanımı hiç yok. 

Avrupa ülkelerindeki yaşayan vatandaşların yangın tüpü kullanımı hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden yangın tüpü araçları firması işletmecisi Zafer Yılmaz, yangın tüpü kullanımı konusundaki bilincin oturmadığını söyledi. 

 Yılmaz,” Vatandaşlarımızın çoğu yangın tüpünü gereksiz gözüyle bakıyor. Bu işin tamamen bir düzene sokulması lazım Erzurum’da her 100 evden sadece 3’ünde yangın tüpü bulunduruluyor. Bu oran Avrupa ülkeleriyle mukayese edildiğinde, tedbir konusunda ne kadar gerilerde olduğumuz ortaya çıkacaktır. Bunun yanında, yangın tüpü sadece eğitim seviyeleri belirli kesimlere hitap eden bir donanım değildir. Her kesimden vatandaşın bu tedbir aracını evinde bulundurması ve tedbirli olmayı öğrenmesi gerekmektedir. Yangına ne kadar erken müdahale edilirse, zararın önüne o kadar çabuk geçilmiş olunur. İlk müdahalede başvurulan en etkili araç ise, yangın tüpleridir. Bu nedenle evimizde hem can, hem de mal güvenliği amacıyla bulundurmamız gereken yangın tüplerinin bakımını ihmal etmemeli, gerekirse kullanım şekli çocuklara bile öğretilmelidir. Biz bu konuda halkımıza ücretsiz bilgilendirme eğitimleri de veriyoruz. İnsanların bu yangın söndürme cihazlarını mutlaka evlerinde de bulundurmaları lazım. Araçlarından çok belki evlerinde ihtiyacı vardır. Elektrikten çıkan yangınlar, mutfak yangınları için kullanılmalı. Birçok ev şu an doğalgazlı. Doğalgaz demek evde bir bombanın bulunması demek, ama insanlarımız maalesef hala evlerine bir tane yangın tüpü almaya üşeniyor. Bu yangın tüplerimiz tozlu olanlar evi kirletebilir ama bunun bir de gazlı olanı var. Tamamen gazlı bir madde, kesinlikle evlerine herhangi bir zarar vermemektedir. Hem elektrikli cihazlara hem de doğalgaza kullanılacak bir yangın tüpü. Birçok insanımız hala yangın tüpü bulunmasına rağmen suya koşuyor. Bugün elektrik veya doğalgaz gibi yangılara su ile müdahale edemezsiniz. Çünkü insanlar da yangını tüp ile söndürme bilinci gelişmedi.” dedi