VATANDAŞLAR YEREL MARKETLERDEKİ FİYAT ARTIŞLARINA DENETİM İSTİYOR

Yerel market fiyatlarının serbestleşmesi vatandaşları kötü etkiliyor.

Tarih: 17.05.2023 18:14
VATANDAŞLAR YEREL MARKETLERDEKİ FİYAT ARTIŞLARINA DENETİM İSTİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Yerel marketlerde fiyatların artmasına tepki gösteren vatandaşlar Erzurumlular yerel marketlerdeki fiyatların denetlenmesi gerektiğini söylediler. 

Yetkililerin yerel marketlerdeki fiyat artışlarına el atmasını isteyen vatandaşlar bu konu hakkında düşüncelerini dile getirdiler. 

Nurullah Koca,” Yerel marketlerde ki fiyatların pahalı olması orta ve düşük gelirli ailelerde sıkıntılar meydana getiriyor. Bu fiyatların sabitlenmesi hakkında kanunlar çıkarılabilir. Ama sadece kanunda değil denetimin de yapılması gerekir. Zaten ülkemizde ki bu fiyat sıkıntısının başlıca nedenlerinden birisi bence denetimdir. Valiliklerin bu konuda biraz daha hassas olmasını istiyoruz.” 

Ali Parlak,” Yerel marketlerden pek sık alışveriş yapmıyorum, genelde AVM’lerden alışveriş yapıyorum. Ancak yerel marketlerdeki bu fiyatların böyle seyrelmesi beni gerçekten şaşırtıyor. Yani aslında sabit fiyat uygulaması olsa herkes eşit olarak satış yapsa kazançlar da eşit olur tabi. Çok güzel olur. Ekonomik anlamda sıkıntı çeken aileler içinde iyi bir uygulama olur.”

Yasin Ersöz,” Türkiye’de market zincirleri vardır. Her şehrinde kendine ait yerel market zinciri vardır. Bu marketler özel oldukları için fiyatları kendileri belirliyorlar. Devlet özel marketler için bir yasa çıkaracak olsa bile bu marketler çok fazla olduğu için bu fiyatlarla oynanmasının önüne geçilemeyebilir. Ancak sert tedbirler alınsa, denetimler aylık olarak ertelenmeden yapılsa, yaptırımlar ve cezalar olsa bunun önüne rahatça geçilebilir. Sabit fiyat uygulaması da çok güzel olur tabi. Ekonomik krizden kurtulamasak bile daha az etkileniriz. Herkes için iyi olur yani. 

Kadir Yılmaz,” Bu yerel market fiyatları konusunda bence marketlerin yapacağı hiçbir şey yok. Aslında vatandaşlar nasıl mağdursa market sahipleri de o kadar mağdur. Market fiyatlarını sahipleri belirlemiyor ki toptancılar belirliyor. Bu durumda toptancılar ne kadar zam yapıyorsa biz de kimseyi mağdur etmeyecek kadar zam yapıyorlar. Onlarda ekmek kazanmaya çalışıyorlar. Eğer ortada bir yanlış varsa bence bu yanlışı toptancılar yapıyor. Asıl serbest piyasa onların elinde denetimin en büyüğü toptancılara gelmeli marketlere değil. Sabit fiyat uygulamasına gelecek olursak dediğim gibi fiyatları yerel marketler belirlemediği için bu uygulamada en çok toptancılara gelmeli.