VATANDAŞLARIN POLEN İSYANI

Erzurum’un Cadde ve sokaklarındaki ağaçlardan dökülen polenler vatandaşları huzursuz ediyor.

Tarih: 13.06.2023 18:56
VATANDAŞLARIN POLEN İSYANI

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ

Özellikle Haziran mevsiminde kavak ağaçlarından dökülen polenler rüzgârla birlikte cadde ve sokaklara dağılırken,  vatandaşlar ise polenlerden dolayı rahatsız oluyor.

Rüzgârın da etkisiyle etrafa dağılan polenler yüzünden evlerinin kapı ve pencerelerini açamadıklarını, dışarıya çıkarken alerjisi olan vatandaşlar maske takmak zorunda kaldıklarını Kavak ağaçlarının etrafa yaydığı polenlerden dolayı rahatsız olduklarını ifade eden vatandaşlar, yaz mevsiminin kısa sürdüğü Erzurum’da her yıl aynı sıkıntıyı yaşadıklarını bu duruma bir an çözüme kavuşturulması için belediye yetkililerini göreve davet ettiklerini söylediler.

Vatandaşlar, ”Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Rüzgârla birlikte savrulan polenler yüzümüze yapışıyor. Polenler bizleri ve çocuklarımızı oldukça rahatsız ediyor. Rüzgârın etkisiyle etrafa dağılan polenler yüzünden evlerimizin kapı ve pencerelerini açamıyoruz. İşlerimiz oluyor, dışarıya çıkarken polen alerjisi olan aile bireylerimiz mecburen maske takarak çıkmak zorunda kalıyor. Yaşlı bireylerimizin astım ve bronşit hastalığı oluyor onlar hastanelere sık sık polenler yüzünden gitmek zorunda kalıyorlar. Ayrıca astım ve bronşit için de devamlı ilaç kullanmak zorunda kalıyorlar. Erzurum’ da zaten yaz iki ay sürüyor biz vatandaşlar bu ayları değerlendirmek istiyoruz ama rüzgârla birlikte hava da uçuşan polenler yüzünden yaz aylarını evde değerlendirmek zorunda kalıyoruz. Kavak ağaçlarının hiçbir özelliği olmadığı halde Erzurum’da yaygın olması ve bu ağaçların polen üretmesi yüzünden biz vatandaşların yaşam alanlarını kısıtlanmış oluyor. Son bir hafta on gündür havaların iyiden iyiye ısınmasıyla birlikte ağaçlarda çiçek açtı. Tabi bu ağaçlara kavak ağaçları da dâhil, kavak ağaçları ne yazık ki diğer ağaçlar gibi sadece çiçek açıp meyve vermiyor. Polen döküyor. Benimde polene alerjim var. Yaklaşık o gündür gözlerim mahvoldu diyebilirim. Nefes almakta zorlanıyorum. Özellikle rüzgâr estiği zaman polenleri görmeniz lazım. Kar gibi yağıyor. Her taraf bembeyaz oluyor. Belediyelerin bu konuda ciddi bir çalışması yürütmesi gerekiyor. Çünkü vatandaşlar olarak bu kavak ağaçlarını keserek yerine daha faydalı ağaç dikmelerini istiyoruz.  Bu nedenle belediye yetkililerini biz vatandaşlar olarak göreve davet ediyoruz.”