VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI.

Gümüşçü ve Oltu Taşı tesbih esnafına yönelik “Vergisel Yükümlülükleri" konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Tarih: 13.10.2023 17:41
VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI.

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Ataberk,  gümüş ve Oltu Taşı esnafı ile gönüllü uyumluluk vergilendirme hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. 

Toplantı hakkında bilgiler veren Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Ataberk, vergi incelemesi yapılırken mükellefin haklarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.

Vergi incelemesi yapılırken mükellefin haklarının gözetilmesi gerekmektedir. Bu hakların gözetilmesi vergi idaresinin mükellefe karşı yükümlülüğüdür. Bunun yanı sıra mükellefin de vergi incelemesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için vergi mevzuatından doğan ödevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Vergi incelemesi alanında uygulama birliğini sağlamak, adil ve hukuka uygun bir inceleme sürecinin oluşumuna katkıda bulunmak, tarafların hak ve yükümlülüklerinin çerçevesini net bir şekilde ortaya koymak amacıyla hareket etmektedir. İnsan faktörüyle ilişkili olması dolayısıyla vergilemede en önemli konulardan biri de sosyal ve psikolojik boyuttur. Gerçekten de vergilemede başarıya ulaşmanın yolu, sadece bir takım teknik düzenlemelerin yapılmasından geçmemektedir. Teknik düzenlemelerin yanında yükümlülerin vergiye bakışını etkileyen faktörlerin de bilinmesi gerekmektedir. Yükümlülerin vergiye bakışının bilinmesi, vergileme sürecinde etkin ve sağlıklı bir yapının kurulmasını sağlayacaktır. Yükümlülerin vergiye bakışını, vergi karşısındaki tutum ve davranışlarını inceleyen çalışmalar son yıllarda artış göstermiştir. Bu çalışmalar da ortaya koymaktadır. Yükümlülerin vergisel yükümlülüklerini zamanında ve kendiliğinden yerine getirmeleri olarak adlandırılan vergiye gönüllü uyum, birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu faktörler kişisel olmanın yanında sosyal, siyasal, ekonomik ve mali yapıyla da ilgilidir.”

Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak ise Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Ataberk’in Gümüşçü ve Oltu Taşı tesbih esnafına yönelik yapmış olduğu Vergisel Yükümlülükleri konusunda bilgilendirme toplantısı yaptığı  için kendisine teşekkür etti.