VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Erzurum Tarihi Bakırcılar Çarşısı esnafı kan ağlıyor.

Tarih: 23.01.2024 22:48
VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Bakırcılar Çarşısında daha öncesi 135 esnaf var iken şimdi bu sayı 5 düştü. 

500 yıl boyunca çekiç ve tokmak sesinin eksik olmadığı tarihi çarşı esnafı eski günlerini mumla arıyor. 

Bakırcılar Çarşısı’nda da hayat durma noktasına geldiğini ifade eden Çarşı esnafı,  Erzurum’u yöneten yöneticiler   söz verdiler ama verilen sözleri tutmadıklarını söylediler. 

 Esnaf,” Erzurum’daki Çarşısı esnafı olarak eski günleri mumla arıyoruz. Bizlere sahip çıkan yok. Erzurum’da geçmiş yıllarda 135 bakırcı esnafı vardı şimdi bu sayı 5’e düştü.  Belediyeler biz esnafa sahip çıkmıyor. Şehrimize gelen yerli ve yabancı turistler çarşımıza getirilmesini istiyoruz.  Yağmur yağdığı zaman çatıdan su akıyor bizde eşyalarımızın üzerini naylonla kapatıyoruz. Bakır hediyelik eşya satıyoruz. Bunlara sular değdiği zaman hepsi zarar görüyor. Bunu yetkili kişilere bildirdik ama arkası gelmedi. Çoğu müşteri bu yüzden çarşıya girmek istemiyor.   İnsanlar yağmur yağdığında geçemiyor.   Burada dilenciden, hırsızdan, seyyar satıcıdan geçilmiyor. Buraya gelen kişilerin rahat etmesi gerekiyor.  Müşteri uğrayamaz oldu. Yerli insanlar bizden pek alışveriş yapmaz. Bakmayın şu an buralarda insanların dolaştığına. Sadece gezmek için çıkıyorlar. Biri de bir dükkâna girip alışveriş yapmıyor. Esnaf Türkiye’nin sigortasıdır. Devlet esnafa kredi verdi ama tekrar o parayı geri alacak. Borçları ötelense de sonuçta bu borcu verecek. Bu ay vermezse mecbur öbür ay verecek. Esnaf en küçük krizden bile en ağır etkilenen kesim. Aslında yanında çalıştırdığı elemanlardan pek bir farkı yok.   Erzurum’u yöneten yöneticilerimiz bizlere söz verdiler ama verilen sözleri tutmadılar. Şehrimizin Valisi bile bu tarihi çarşıyı gezmeye gelmedi. Biz esnafların derdini ve sıkıntısını sormadı. Bizi sadece seçimden seçime hatırlıyorlar. Biz bakırcılar veya esnaf olarak bu konulara çözüm bulmasını bekliyoruz.”

Siyasiler esnafın dertleri dinlemedi 

“Siyasiler bir gün gelipte dertlerimizi dinlemediler. Meslek öldü gitti. Umudum seçimler. Herkes bankalara borçlu Bakırcılar çarşısı esnafı çok kötü durumda.  Hizmet yok. Bir yatırım yok. Bakırcılar çarşısı esnafı tanınmıyor. Mevcut yönetimden çok medet umduk; ama umduğumuzu bulamadık. Bakırcılar Çarşısı için acilen bir şeylerin yapılması gerekiyor. Bu çarşı esnafı için bir şeyler yapsınlar. Kimin iktidara geldiği benim için önemli değil, önemli olan yönetim kadrosunun bu memlekete ve halkına nasıl hizmet ettiğidir. İşler şu an çok durgun. Esnaf, siftahsız dükkân kapatıyor. Turistlerin de ilgisi olmasa, durum vahim diyebilirim. Bakırcılar çarşısı esnafı iyi tanıtılmıyor. Siyasilerden biri, bir gün gelipte işlerimiz nasıl diye sormadılar. Seçim zamanı gelip konuşmasını biliyorlar. Bizim esnaf olarak reklamımız yok. Belediye Başkanlarından fazla bir şey göremedik. “