Verilen sözler tutulmuyor

2023 yılında Bitmesi planlanan İstanbul-Erzurum arası hızlı tren hattı 2035’e ertelendi.

Tarih: 07.11.2023 15:09
Verilen sözler tutulmuyor

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Allah’ın izniyle, İstanbul’dan Erzurum’a kadar hızı treni gerçekleştireceğiz. Hani söylüyorum ya 2023 Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıl dönümü diyorum ya, oraya bunlar bitmiş olarak gireceğiz. Rahat, konforlu, güvenli, hızlı yolculuğu bu hat üzerinde de mümkün hale getireceğiz” söylemlerinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuşmasından sonra, 2023 yılında tamamlanması beklenen yüksek hızlı tren projesi, yüksek hızlı değil “hızlı tren” olarak revize edildikten sonra 12 Nisan 2022’de Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu 2035’e kadar Erzurum’a hızlı trenin geleceğini duyurdu. 

Projelendirme çalışmalarının belirtilen tarihe kadar yapılmaması ise, Doğu sınırlarındaki en büyük yüz ölçümüne sahip olan, eğitim şehri olan, kış turizminin önemli lokasyonu olan, (Azerbaycan, İran ve Gürcistan olmak üzere) üç ülkeye başta eğitim, sağlık, kültür- sanat, ticaret ve turizm açısından hizmet sunum potansiyeline sahip olan Erzurum’un! üvey evlat muamelesi görerek ilgilenilmediğini düşündürüyor. 

Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız Deva Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl ise sözlerine, “Bu gibi çok önemli projelerde hep ikinci plana atılıyor ve Erzurum bunu hak etmiyor” ifadelerini kullandı. 

Bingöl, “Hızlı tren Erzurum için çok elzem bir proje olup daha erken yapılması gerekirken nedense bu gibi çok önemli projelerde hep ikinci plana atılıyor ve Erzurum bunu hak etmiyor. Bakıldığı zaman Erzurum’un meselesi sadece hızlı trende de değil birçok sorunu vardır. Görünenin üzerine konuşmak gerekirse tüm projeler hep arka planda veya ödenek sıkıntısı yaşıyor. Yine zamanında yetişmeyen projelere de değinerek baraj projelerinin, sulamayla ilgili projelerin yollarla, tünellerle ilgili var olan bir sürü projelerin hiçbiri öncelik değil”.

“Projeler Gerçekleşmeli”

Bu projelerin çok çabuk bir şekilde gerçekleşmesi lazım yoksa Erzurum’da zaten var olan göç daha fazla kayıp verir. Var olan bu göçü durduramazsa ilerisinde daha fazla kan kaybetmiş olur ki Erzurum bu bölge için Türkiye için çok önem arz eden bir şehir. Bu coğrafyada, Doğu Anadolu da bulunmasının getirdiği avantajları değerlendirilebilecek bir şehirken maalesef bu gibi yatırımlarda hep üvey evlat muamelesi görüyor. 

“Havaalanı gibi yolları var”

Havaalanı gibi yolları olmasına rağmen değer görmüyor. Zigana’ya yeniden tünel vuruyorlar ama maalesef Tekman yoluna bir Narman yoluna 3-4 kilometrelik bir tünel vuramadılar. Bu yollar sürekli sıkıntı veriyor özellikle Tekman yolunda her yıl 8-10 kişi trafik kazasından dolayı can veriyor. Narman yolu keza aynı, koskoca o dağa demir dağı yolunu dolaşıyorlar. Erzurum’u acil olması veyahut yapılması gereken yatırımlarla ilgili masaya yatırmak ve sırasıyla hepsinin üstesinden gelinmesi lazım.