Yağanoğlu’ndan “Millet Bostanı” önerisi

Kentsel tarımda yapılabilecek olan alternatiflere dikkat çeken Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Millet Bahçeleri ve Şehir Parklarının Bazılarının "Millet Bostanı" yapılması önerisinde bulundu.

Tarih: 27.08.2022 11:05
Yağanoğlu’ndan “Millet Bostanı” önerisi

Nesrin Demir

Endüstriyel tarıma karşı bir alternatif üretim modeli olan Kentsel tarımın sürdürülebilir kentsel gelişmenin zorunlu bir parçası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, “Millet bahçeleri ve şehir parklarının uygun olanlarında ‘Millet Bostanı’ diye adlandıracağımız parseller oluşturarak buralarda tarım yapılabilir” dedi. Yağanoğlu bu sayede hem lokal üret, hem de lokal tüket felsefesi ile, gıda enflasyonunu düşürecek, daha az aracıyla üretimi sağlayacak ve maliyet unsurunu gidermiş olacağız vurgusunu paylaştı.

MİLLET BAHÇELERİ VE ŞEHİR PARKLARININ BAZILARININ "MİLLET BOSTANI" YAPILMASI UYGUN OLMAZ MI?

Konuyu ilişkin açıklamalarda bulunan Yağanoğlu, “Ülkemizde tarım yöntemleri kırsal tarım, endüstriyel tarım ve kentsel tarım olarak üç şekilde yapılmaktadır. Tarımla uğraşan kesimlerin yüzde  80’i kırsal tarımla uğraşmaktadır. Endüstriyel tarım yapanların oranı az olan ticari şirketler tarafından yapılmaktadır.Ülkemizde kırsal nüfus oranı giderek azalmaktadır. Kentlere yığılan bu nüfus,kentler içinde sorun olmaktadır. Yapılacak şey bilimi ve aklı kullanarak kırsaldaki tarımı desteklemek ve geliştirmektir. Bu şekilde göçün ününe geçildiği gibi tarımsal üretimde artacaktır.Büyükşehir Belediyesi Yasasıyla köyler mahalle haline dönüştürülmüştür. Ne yazık ki şehir merkezine yakın olan mahalleler imar planlarına açılarak tarım alanları azaltılmaktadır. Bunun mutlaka önlenmesi gereki” dedi.

KENT TARIMI İÇİN HEM İYİ BİR ADIM

Kentsel tarımın önemine dikkat çeken Yağanoğlu, “Kentlerde ise kentsel tarım yapılmalıdır. Kentsel tarım, kent içinde ve çeperindeki tarımsal faaliyetleri kapsayan tarımdır. Endüstriyel tarıma karşı bir alternatif üretim modelidir. Kentsel tarım, sürdürülebilir kentsel gelişmenin zorunlu bir parçası olup, kendine yetebilen kentler için bir gerekliliktir. Kentsel tarım, gıda üretimini belirli sayıdaki tarım işletmesinden, fazla sayıdaki kent sakinlerine devretmeyi hedefler.Kentsel tarımda bir önemli alternatifte millet bahçeleri ve şehir parklarının uygun olanlarında ‘Millet Bostanı’ diye adlandıracağımız parseller oluşturarak buralarda tarım yapmak olabilir.Kent tarımı içinde hem iyi bir adım atılmış olur hem de lokal üret, lokal tüket felsefesi altında, gıda enflasyonunu düşürecek daha az aracıyla üretimi sağlar ve maliyet unsurunu gidermiş oluruz.Bu girişim aynı zamanda şehrin sakinlerini de dahil etmek, topluluk katılımını teşvik etmek için bir kentsel tarım stratejisini ilerletir.Belediyeler daha büyük alanlarda millet bostanları yaparak, halka açık bir bahçe, yürüyüş yolları ve ortak bir alan dahil olmak üzere halka sunmak için çeşitli özelliklere sahip olmalıdır.. Bu bahçeleri düzenleyip üretecek olanın tüm topluluk olacaktır. Kentte yaşayan insanların tarımsal üretim yanında, hobi ihtiyaçlarını da giderecek bir girişim olacaktır” ifadelerine yer verdi.