YAKUT PLAZA ESNAFI CAN ÇEKİŞİYOR

Şehrin merkezinde yer alan ve Erzurum halkının neredeyse tamamının bildiği Yakut Plaza Pasajı esnafı, bazı günler de siftah bile yapamıyor.

Tarih: 21.06.2023 19:59 Güncelleme: 22.06.2023 11:32
YAKUT PLAZA ESNAFI CAN ÇEKİŞİYOR

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

Pasajda işlerin gün geçtikçe daha da zorlaştığını söyleyen Kukara, esnafların durumunun içler acısı olduğunu ifade etti.

Kukara,” Pasajda ki en düşük kira fiyatı 2 bin TL’den 6 bin TL’ye kadar kira fiyatları değişiyor. Şu an esnaflık yapmak tamamen zararlı ve asgari ücrete de zam geldiği için toptancılar da bunu fırsattan istifade sattığımız ürünlerle para kazanamayıp deyip ürünlerine zam yapıyorlar. 10 TL olan bir ürünü 15 TL’ye çıkartıyorlar. Biz burada fazla zam yapamıyoruz. Çünkü vatandaşların alım gücü düştü. Bu sefer de sattığımız ürünlere fazla deyince müşterilerimize satışımız zor oluyor. Yeni siftah yaptık ve çok zor bir durum. Küçük esnafların durumu gittikçe kötüye gidiyor. Pasajın üst taraflarında 7-8 dükkân boştu ve yeni yeni dolmaya başladı. Bayram üzeri işlerin durumu iyi olması gerekiyor ama şu an esnaflar diyor ki iki gün önce siftahsız dükkânı kapattım. Bizim bu pasaj da işler günden güne gittikçe kötüye gidiyor. Eskiden işlerimiz çok iyi bir durumdaydı ama bayrama az bir süre kaldı pasaj da şu an hiçbir vatandaş göremiyoruz. Ne alış var ne de satış var. Bende burada saat 14.00 olmasına rağmen daha yeni siftah yaptım. Şu an yaz sezonu olduğu için benim burada gözlük, saat, cüzdan satmam gerekiyor ama sattığım ürünlerde bir satış durumu göremiyorum. Buranın kirasıdır, aidatıdır, yakıtıdır hepsini vermek zorundayız ama şu an sattığım ürünlerle elde bir şey edemiyoruz kendi cebimizden veriyoruz. Yani bir ürün alıyoruz aldığımız ürünü bile borçlu bir şekilde alıyoruz. Pasaj 4 katlı ve şu an 110’dan fazla dükkân var. Bayram üzeri kalabalık olması gerekiyorken, hiçbir kalabalık göremiyoruz. Esnafların bu durumu da işler acısı bir durum ve Allah yardımcımız olsun. Az önce bir arkadaşla konuştum bayram üzeri olduğu için hiç siftah yapmadığını ve dükkânı kapattığını söyledi. Normal günlerde de biraz daha iyi oluyor ama şu an bayram yaklaştı ve esnaflar şu an boş boş oturuyor çünkü müşteriler gelmiyor. Burada kira fiyatları az da değil. Bizim burada kendi borçlarımız, ödemelerimiz, aldığımız ürünlerin paralarını vermemiz gerekiyor ve ayrıca pasajın kirası da var bunların hepsini ödememiz gerekiyor. Burada 200-300 TL kazansak bile kazandığımız paranın hiçbir getirisi olmuyor. Anlayacağınız burada sabahtan akşama kadar vakit öldürüyoruz.” Dedi.