YAKUTİYE İLÇE MÜFTÜSÜ UMRE KAYITLARI DEVAM EDİYOR

Yılın her döneminde yapılan ve insanın maneviyatını gözden geçirme, kutsal topraklarda ruhunu besleme ve yenileme imkânının bulunabildiği Umre ibadetinin kayıtları devam ediyor.

Tarih: 28.08.2023 23:24
YAKUTİYE İLÇE MÜFTÜSÜ UMRE KAYITLARI DEVAM EDİYOR

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Hac ibadetinin sünnet hükmündeki hali olan Umre, gerek Müslümanlar için manevi anlamda huzur bulduğu yer, gerekse Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesini sağlayarak bütün dünya Müslümanlarını bir arada toplayan kutsal bir vazife olarak görülen umre ibadetinin kayıtları devam ediyor. Kayıt işlemleriyle ilgili bilgilerine başvurduğumuz Yakutiye İlçe Müftüsü Selim Şahin, “ Umre ibadeti, kişinin manevi hayatını gözden geçirmesi, günahlarına tövbe etmesi ve ruhi bir yenilenmeye tabi tutulabilmesi için önemli bir fırsattır” ifadelerini kullandı. 

Şahin, “Yaklaşık olarak 30 civarında umre kaydımızın olduğunu söylemek mümkünken, kayıt sürecinin de devam ettiğini belirtebilirim. Umre ibadeti yılın her döneminde yapılıyor olsa da vatandaşımızın ramazana olan özel teveccühünden dolayı ramazan ayında çok daha fazla bir yoğunluk oluyor çünkü Ramazan’ı Kâbe’de Beytullah’ta, o kutsal yerlerde geçirmeye gayret ediyorlar. Bunun dışında sömestr tatilinde yine bir yoğunluk olduğu için hocalarımız gidecek olan kişileri guruplar halinde belirler. Kayıtlar ve guruplar yürüme mesafesi bakımından olsun konaklama türleri bakımından olsun, kalacağı gün sayısı bakımından olsun birçok farklı şekilde değerlendirilerek oluşturulmaktadır. Umre kayıtlarımız Hac ibadetinden sonra başladı ve yine Hacca 1 veya 1.5 ay kalıncaya kadar da devam edecek. Şu an da 30 civarında bir kayıt söz konusu olup yıl içerisinde 400-500 kişiye kadar çıkabiliyorken, bu yıl için Umre turuna giden vatandaş sayımız yaklaşık 200 kişidir.” 

UMRE İBADETİNİN MALİYETİ 

Umre ibadetinin biraz da ekonomik durumlara bağlı olduğunu ve şu anda maliyetinin biraz yüksek olduğunu ifade eden Yakutiye İlçe Müftüsü Selim Şahin, Umre turu fiyatlarının şu anda bir kişi için yaklaşık 25-30 bin TL’yi bulduğunu belirtti. 

Şahin, “Vatandaş kişi başı olarak belirlenen parayı yatırıyor ve turunu seçiyor. Turlarda yürüme mesafeli olana ayrı bir fiyat, servisli olana ayrı bir fiyat veya 20 günlük tur için farklı fiyat verilirken, Vatandaşın kalacağı otelin konumuna ve konforuna göre de fiyatlar değişiyor. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlara kolaylık sağlayabilmek için birkaç seçenek olacak şekilde turları belirliyor ve zamanı az olan kişi 1 haftalık olan turu seçiyor, zamanı çok olan kişi ise 20-30 günlük turları seçiyor. Umreye gitmede kişi başı fiyatının fazla olması, uçak biletlerinin, otel masraflarının ve yemek fiyatlarının tur ücretinin içinde olmasıyla alakalı olduğu için bu giderlerden dolayı ister istemez bir maliyet oluşuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Kaliteli hizmet veriyor ve vatandaştan belli bir ücret alıyor bunun karşılığında dönen vatandaşın da memnun bir şekilde dönmesini sağlanıyor. Vatandaş önce turunu seçiyor ve turun ücretini ilgili bankaya yatırıyor. Para yatırdıktan sonra pasaportu çıkıyor ve aldığı pasaportu bizlere teslim ediyor. Biz de onları Ankara’ya gönderiyoruz ve kişi Vize alıyor. Vatandaşlarımız sağlık raporu almadan, gerekli aşılarını yaptırmadan, Bir de giderken yurtdışı harçlarını yatırmadan yolculuk yapamıyor.”