Yakutiye Müftülüğü Hadis ezberleme yarışması düzenliyor

İlçe müftülüğü tarafından, Yakutiye ilçe sınırlarında bulunan İmam-Hatip Liseleri  öğrencilerine yönelik 40 Hadis Ezberleme yarışması düzenlenecek.

Tarih: 13.12.2021 19:20
Yakutiye Müftülüğü Hadis ezberleme yarışması düzenliyor

Sinan AYDIN

Erzurum'un merkez ilçelerinden Yakutiye Müftülüğü, ödüllü 40 Hadis ezberleme yarışması düzenliyor. Konu ile ilgili ilgili yapılan açıklamada, yarışmanın detayları ile ilgili şu bilgiler verildi: '' İlçe müftülüğü tarafından; Yakutiye ilçe sınırlarında bulunan İmam-Hatip Liseleri  öğrencilerine yönelik ezbere 40 Hadis Ezberleme yarışması düzenliyoruz. Bu vesileyle İlçe Müftümüz Selim Şahin ve Din Hizmetleri Uzmanımız;  Erzurum Anadolu İ.H.L, Hasan Basri Anadolu İ.H.L, Yakutiye Anadolu İ.H.L, Rabia Hatun Kız Anadolu İ.H.L ve Sezai Karakoç Anadolu İ.H.L okullarına ziyaret gerçekleştirdi. Tanışma ve hasbihal ile birlikte yarışma ile ilgili olarak da bilgi alışverişinde bulunuldu. Hadis metinleri ulaştırıldı. Bu vesile ile İlçe Müftümüz Selim Şahin, okul müdürleri, yöneticileri ve öğretmenlerinin gösterdiği ilgi ve alakaya teşekkür edip, Başkanlığımız yayınlarından olan "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" kitabı hediye etti.'' Yarışma sonunda dereceye girenlerden birinciye 1500, ikinciye 1000, üçüncüye ise 500 TL para ödülü verilecek.

HADİS NEDİR?

İslam dininde önemli bir yere sahip olan Hadis, sünnet kelimesi ile eş anlamı yansıtmaktadır. Hadisler Hz. Muhammed’in sözlerinin, davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş biçimidir. Hadis ne anlama gelir, özellikleri ve örnekleri nelerdir ve hadislerin İslamiyet için önemi nedir soruları sık sık ortaya atılmaktadır. İşte, hadis hakkında sorulan tüm soruların cevapları..Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hadis kelimesi iki anlam taşımaktadır. Bunlardan ilki, Hz. Muhammed’e ait söz ve davranışlardır. İkincisi ise, bu söz ve davranışları incelemeye yarayan bilim dalı anlamına gelmektedir.

Hadis Örnekleri Nelerdir?

Kırk Hadis, hadis örnekleri arasında en yaygın olanlara verilen isimdir. Bu hadislere “Hayra vesile olan hayrı işlemiş gibidir” ve “Dua ibadetin özüdür.” örnek olarak verilebilmektedir.

Hadislerin Özellikleri

Hadisler özellikleri bakımından üçe ayrılmaktadır. Birinci kısım hadisler Kuran-ı Kerim’i teyit etmektedir. İkinci kısım hadisler Kuran’ın getirdiği hükümleri açıklamaktadır. Üçüncü kısım hadisler ise kitapta geçmeyen konular üzerine hükümler koymaktadır. İslam büyükleri, hadislerin Allah tarafından peygambere iletildiğini düşünmektedir. Bunun sebebi de Kuran-ı Kerim’in en-Necm suresinin 54. ayetidir. Bu ayette peygamberin kendiliğinden konuşamayacağı ve yalnızca Allah’ın sözlerini ilettiği vurgulanmaktadır. Bu sebeple hadisler de tıpkı Kuran-ı Kerim gibi vahiy yoluyla gelmiş kabul edilmektedir.