Yalancı Bahar arıcıları tehdit ediyor

Bal üretici Turgut Mollaoğlu, ?Yalancı Bahar´ın arı ölümlerine ve buna bağlı olarak üretimde düşüklüğe sebep olacağı konusunda üreticileri uyardı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yalancı Bahar arıcıları tehdit ediyor

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Türkiye´de olduğu gibi Erzurum´da da arı kolonilerinde kış kayıpları yaşandığını belirten Bal üreticisi Turgut Mollaoğlu, bunun çeşitli nedenlerinin bulunmasının yanında en büyük problemin ise ?Yalancı Bahar´ olduğuna dikkat çekti. Mollaoğlu, son günlerdeki sıcak havayı işaret ederek üreticileri ?Yalancı Bahar´a karşı uyardı.

?Yalancı Bahar´ın tehlikesine dikkat çeken Mollaoğlu, ?Arıcılarımız özellikle sonbaharda, kolonilerinin bakımlarını yaparken dikkat etmeleri gerekiyor. Yiyecek stoklarının tam olmasını sağlamaları, hastalıklarla mücadele etmesi lazım, eğer bunlara dikkat edilirse arıcılıkta koloni kayıpları minimum seviyede olacaktır. Bunun yanında çiftçilerde hata yapabiliyor. Arı çiçek aramaya çıktığında üretici teşvik yemlemesi yapıyor. Yine burada arı yumurtasını bırakıyor ve toplu ölümler oluşabiliyor. Bu gün Erzurum´da çoğu üretici daha kışlık mekânları terk etmedi.? diye konuştu.

VAROA´YA DİKKAT

Arıların bazı dış parazitlerle mücadele kapsamında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Mollaoğlu, ?Varroa, Sadece bal arılarında bulunan, üreyebilmesi için bal arısı kurtçuklarına ihtiyacı olan, yaşamlarını arı kolonilerinde sürdüren ve arıcılığa en fazla zararı olan dış parazittir. Bu parazitle mücadele oldukça önemlidir. Burada güvenilir firmalardan Tarım Bakanlığı´nca tescilli ve onaylı, bitkisel içerikli ilcalarla müdahalede bulunulması gerekmektedir. Mutlak olarak bu mücadele yapılmalıdır.? diye konuştu.