Yangın tüpü bilincine sahip olamıyoruz

Her yaşam alanında olması gereken ve yasal olarak da zorunluluk getirilen yangın tüplerine karşı hala uzak kalıyoruz.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yangın tüpü bilincine sahip olamıyoruz

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Yangın tüplerinin önemine dikkat çeken yangın tüpü uzmanı Mustafa Akdoğan, bir yangın tüpünün büyük ölçekli can ve mal kayıplarını önleyebileceğini vurguladı. Çoğu yaşam alanlarında hala yangın tüpü olmadığını belirten Akdoğan, çoğu yerdeki tüplerin ise bakımsızlıktan kullanılamaz halde olduğunun altını çizdi.

Vatandaşlara yangın tüpünün ehemmiyeti hakkında bilgiler aktaran Akdoğan, ?Yangın tüpleri her yerde bulunması, yaşayan insan sayısı ne olursa olsun işinizi hiçbir şekilde şansa bırakılmaması gerekmektedir. Bu gün yaşanan olayların görünmesi ve bilinmesine rağmen hala çoğu yaşam alanlarında yangın tüpü yok. Yapıların çoğu iç içedir ve her yerde alınması gereken önlemlere özen gösterilmemektedir. Aynı zamanda yangın tüpü kullanma konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Bu yüzden halk bilinçlendirmelidir. Bir kişinin bile aldığı tedbirler ve gönderdiği mesajlar birçok kişinin hayatını değiştirebilir. Cihazınızı rutubetten korumalı ve 60 dereceden sıcakta tutmamalısınız. Yangın tüpünün kaçak yapma olası yerleri kontrol edilmelidir. Tüpün dolumu da asla ihmal edilmemelidir. Yangın Yılda bir kez hidrostatik yaptırın. Yangın tüpü bakımını profesyonel yangın tüpü servislerine yaptırmaya özen gösterin. Söndürücü mahiyeti taşımayan tozlar yangın tüpüne doldurulmamalıdır.? dedi.

BİLGİSİZCE HAREKET EDİLMEMELİ

Yangın tüpü alınma ve kullanma noktasında bilgi sahibi olunması gerektiğini dile getiren Akdoğan, ?Bulunduğunuz yerde çıkabilecek yangının hangi sebepten olduğunu kestiremezsiniz.  Bu konuda bir bilginiz olmadan ve yetkili yerlere danışmadan asla yangın tüpü satın almamalı ve kullanılmamalıdır. Yangın tüpü satışında ucuzluğu aramamalı, önemli olanın amacına uygun olarak üretilen ve olay anında sizi maddi, manevi en az hasarla kurtaran olmasıdır. Yangın tüpü satışında iyi markalara güvenmeye dikkat etmelisiniz. Yangın tüpünün çeşitleri ve kullanılması gereken kapalı alanlarda, yine dış etkenler ve o alanlarda çıkması ve büyümesi muhtemel olan yangın tipleri dikkate alınarak bir tüp satım alımı gerçekleştirilmelidir.? diye konuştu.