Yargıtay'dan "Can Atalay" kararı

Yargıtay, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili seçilen ve gezi davası kapsamında bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Can Atalay’ın tahliye talebini reddetti.

Tarih: 14.07.2023 15:15
Yargıtay

Avukat Can Atalay, gezi davasında yargılanmış ancak verilen beraat kararının bozulmasının ardından yeniden görülen dava sonucunda 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmıştı.

Bu süreçte 28. dönem milletvekili genel seçimlerinde de Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili olarak seçilmişti. Atalay’ın avukatları mazbatayı aldıktan sonra tahliye için Yargıtay’a başvurmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesine karar verilmesi talebini reddetti.

Anayasa’nın yasama dokunulmazlığı başlıklı 83. Maddesinin hatırlatıldığı kararda, maddenin 2. fıkrasının yasama dokunulmazlığına iki istisna getirdiği belirtildi.

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığından ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı yakalanması halinde yararlanamayacağı ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla anayasanın 14. maddesindeki durumlar olduğu hatırlatıldı.Yargıtay Can Atalay’ın tahliyesine ilişkin talebe ret kararını oy birliği ile alırken, Yargıtay 4. Ceza Dairesine itiraz yolunun açık olduğu belirtildi.

Türkiye İşçi Partisi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada karara ilişkin “Can çıkacak, mücadele sürecek” sözlerine yer verdi. HABER MERKEZİ