Yatay mimarili dükkanlar geliyor

Apartmanlarda bir dönem kapanıyor, yatay mimarili dükkanlar geliyor...Deprem bölgesinde yeni şehirler nasıl olacak? Bakan Kurum tarih vererek detayları açıkladı.

Tarih: 21.02.2023 13:10
Yatay mimarili dükkanlar geliyor

Sinan AYDIN

Türkiye, Kahramanmaraş'taki depremlerin açtığı yaraları sarmak için seferber olurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesine ilk etapta yapılacak 250 bin konutla ilgili açıklamalarda bulundu. İlk ihalenin 22 Şubat'ta yapılacağını belirten Bakan Kurum, yeni konutlarda yerel dokunun korunacağının altını çizdi. Kurum; altı dükkân, üstü daire şeklindeki apartman döneminin kapanacağını belirterek "Tek katlı ve yatay mimaride dükkânlar açılmasını planlıyoruz" dedi. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin olduğu bölgede çalışmalarını sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, depreminin ağır hasar verdiği Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yapımı devam eden geçici barınma merkezleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunurken, yeni yapılacak 250 bin konutla ilgili de detayları paylaştı.

"KONUTLAR ZEMİN ARTI 3-4 KATI GEÇMEYECEK"

Bakan Kurum'un yaptığı açıklamalar şöyle; "Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız.

APARTMAN ALTI DÜKKÂN DÖNEMİ BİTİYOR

1 ay içinde ilk temeller yükselecek. Deprem bölgesinde 2-3 ay içinde kalıcı ve güvenli konutların şantiyeleri görülecek. Kurum, kent ve konut tasarımında yerel dokunun, sosyolojinin de gözetileceğini, "altı dükkân, üstü daire döneminin ise kapanacağını" da vurguladı.

"TEK KATLI VE YATAY MİMARİDE DÜKKÂNLAR"

Kurum, "Eski kent merkezlerinde ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüdler yapmak suretiyle vatandaşımızı da mağdur etmeyecek anlayışla gerek imar kısıtı, gerekse yapılaşma şartlarının hepsini yeniden gözden geçireceğiz. Tek katlı ve yatay mimaride dükkânlar açılmasını planlıyoruz. Arsa karşılığı takas veya yeni yapılan konutlardan teklif edeceğiz.''