YAZ AYLARINDA SİNEK ISIRMASI VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Yaz aylarında sinek ısırması, böcek ısırması gibi parazitler nedeniyle, Egzama gibi alerjik cilt döküntü belirtileri olan hastalıklar artış yaşanıyor.

Tarih: 03.08.2023 22:20
YAZ AYLARINDA SİNEK ISIRMASI VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Güneşin etkisiyle oluşan ciltte döküntü, kaşıntı gibi hastalıklar oluştuğunu ifade eden Cilt hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Mesut Demirci,  korunma yöntemi olarak güneş koruyucuları  veya  sineklerin böceklerin gelmesini engelleyen vücut spreyleri vücut losyonları kullanmasını tavsiye ettiğini söyledi.

Demirci,”  Yaz aylarında sinek ısırması, böcek ısırması gibi parazitler nedeniyle, Egzama gibi alerjik cilt döküntü belirtileri olan hastalıklar artar. Terleme ve vücut ısısına bağlı olan bazı hastalıklar var onlar artar. Güneşin etkisiyle oluşan ciltte döküntü, kaşıntı gibi hastalıklar olabiliyor. Bunların korunma yöntemi olarak da klasik olarak tavsiye edilen güneş koruyucuları, sineklerin veya böceklerin gelmesini engelleyen vücut spreyleri vücut losyonları tavsiye ediyorum. Yalnız güneş koruyucuların etkisi 4 saatte bir gidiyor. Gün içinde yenilemek gerekir, en azından sabah akşam sürülebilir. Dışarı çıkmadan öncede sürdükten 10-15 dakika sonra dışarı çıkılmak gerekiyor ki, güneş koruyucu tam olarak etkisini gösterebilsin. Diğer güneşten koruma ise mekanik bariyerdir. Aslında en iyi korunma yöntemi olduğunu söyleyebilirim. Şapka takmak olsun, açık renk kıyafet giyinmek olsun, sosyal olarak uygunsa şemsiye kullanmak olsun bu gibi mekanik bariyerler daha çok güneşten koruma özelliği taşıyor. En sık gelen cilt hastalığı ise akneler, saç kıranlar, vücutta kuru kaşıntı, sedef hastalıları oluyor. Tedavi süreçleri ise muayeneden sonra yapılan teşhise yönelik bazı işlemler yapıyoruz. İşlemler sonrası biyopsi önerdiğimiz hastalarımız oluyor. Kan testi istediğimiz hastalar oluyor. Yapılan testler sonucunda yeme içme konusunda çeşitli önerilerimiz oluyor. Bu tanısal yöntemleri yaptıktan sonra reçete veriliyor ve iki hafta içerisinde kontrole çağırarak gelişmeleri takip edip ona göre ilerliyoruz. Ne yapması gerektiğine yönelik durumları izah ediyoruz.  Cilt hastalıkları yeme içmeye bağlı olarak da oluşabiliyor. Özellikle halk arasında kurdeşen dedikleri, kabartmalarla seyreden alerjik döküntüler gıdalara bağlı olarak görülebiliyor. Ama kurdeşende de genellikle hastanın cilt alerjisinin yanında mide bağırsak şikâyetleri de eşlik edebiliyor. Karın ağrısı ya da ishal olabiliyor bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor. “