Yaz saatinin vatandaşa olumsuz etkisi büyük

Vatandaş yaz saati uygulamasının getirmiş olduğu zorluklarını yaşıyor.

Tarih: 11.12.2023 17:18
Yaz saatinin vatandaşa olumsuz etkisi büyük

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

İlkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak yaz saati, sonbahar aylarında ise bir saat geri alınarak kış saati uygulamasının olduğu ülkemizde, Resmî gazetede yayımlanan karara göre, gün ışığından daha fazla yaralanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi şeklinde kararlaştırılmıştı.

Her yıl, yıl boyunca sürdürülen yaz saati uygulamasıyla sabit saate geçilirken bu durum kış aylarında olumsuz etiler yaratıyor ve vatandaşın sabah karanlıkta işe veya okula gitmelerine neden oluyor. 

Karanlıkta işe gitmek, okula gitmek veya çocuğunu okula götürmek zorunda kalan vatandaş ise bir an önce yaz kış saat uygulamasına geri dönmeyi bekliyor. 

Öyle ki kış yaz saati uygulamasından dolayı karanlıkta yola çıkan vatandaş kış mevsiminin getirmiş olduğu zorluklarla da karşı karşıya kalınca çekilmez bir hal aldığını ifade ederek,

“Bir an önce karanlıkta işe gitmek zorunda kalan çocuklar ve çalışan insanlar için bir çözüm bulunmalı”

“Yaz kış saat uygulamasına geri dönmeliyiz çünkü gecenin karanlığında henüz kendim bile uyanamamışken, dışarıda in cin top oynarken çocuğu okula götürüyorum. Çocuk uykusunu alamamış oluyor ve beraberinde girdiği derslerden de verim alamıyor” 

“Kış şartlarının yoğun bir şekilde yaşandığı Erzurum’da bir de yaz saati uygulanmasının olumsuz etkilerini yaşayarak alacakaranlıkta yollara düşüyoruz. Bu uygulamanın bizlere avantajdan çok dezavantajı var çünkü hava soğuk, hava karanlık!” 

“Çoluk çocuk perişan oluyor. Hem uykularını alamıyorlar hem de okula gitmek istemiyorlar ki bu durum okuldan soğumalarına da neden oluyor” şeklinde konuştular.