Yazı başka kışı başka güzel Şelale

Tortum Şelalesi, kışın en sert aylarından olan Ocak´ta, kar ve buzlu güzelliği ile görülmeye değer bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yazı başka kışı başka güzel Şelale

Sinan AYDIN

Dünyanın en yüksek şvlaleri arasında yer alan, Asya ve Avrupa kıtalarının en yüksek şelalesi olma unvanını elinde bulunduran Tortum Şelalesi,  kışın en sert aylarından olan Ocak´ta, kar ve buzlu güzelliği ile görülmeye değer bir görüntü ortaya çıkarıyor. Fotoğraf sanatçısı Selçuk Erdem tarafından çekilen şelalede ve 9 kare ilv anlatılan Tortum şelalesinden kış fotoğraflarında, şelalvde su aksada vtrafında buz sarkıtları olşutuğu görülüyor. Fotoğraflar, fazla söze gerek bırakmıyor. 

TORTUM ŞELALESİ HAKKINDA BİLGİLER

Tortum Şelalesi, Tortum Gölü ve gölün kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarak oluşur. 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşen sular; üstte gökkuşağı, altta koca bir Dev Kazanı meydana getirir. Öte yandan, Afrika´daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, A.B.D´nde Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesidir. Şelale oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir. Tortum Şelalesi, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktadır.