YEDİ YILDA 800 ESNAF 200 MİLYON TL KREDİ KULLANDI

Yakutiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yedi yıl içinde 800 esnafa 200 Milyon TL kredi kullandırdı.

Tarih: 27.05.2023 15:17
YEDİ YILDA 800 ESNAF 200 MİLYON TL KREDİ KULLANDI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Esnafların bu tür kooperatifleri değerlendirmeleri kendi açılarından daha iyi olduğunu ifade eden Yakutiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Mustafa Önder, kooperatif olarak esnafın zor gününde yanlarında olduklarını söyledi. 

Önder, “Yakutiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi devletin esnafına güvenilir bir kapısıdır. Esnafımız dar gününde imdadına yetişiyor.  Şu ana kadar hiçbir sıkıntı da yaşamadık. Öyle aman aman problemimiz de yok şu anda bizim 800 aktif üyemiz bulunuyor. Biz Yakutiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak yedi yıllık kooperatifiz.  Yedi yılda 800 esnafımıza verdiğimiz 200 milyon kredi kullandırdık. Esnafın yani sığınacak bankalardan ziyade bu tür kooperatifleri değerlendirmeleri kendi açılarından karda oluyorlar. Faiz oranlarımız belli banka kredi verirken biz kooperatiflere göre biraz daha zor veriyor ve faiz oranları fazla oluyor. Bizim burada öyle bir durum bulunmuyor çünkü biz esnaflarımıza kefil oluyoruz.  Esnaf kefalet ismi üzerinden biz esnafa kefil olup devletin parasını veriyoruz öz kaynak, sermaye ellerinde bir bütçe biz 7 sene içerisinde elimizden geleni 800 esnafa yardım ederek yaptık.  Büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum. Erzurum’un esnaflarının baya bir sıkıntısını gösteriyor, bu durumlar bir de verdiğimiz kredilerin esnaflardan geri alma durumu oluyor tabi bu konuda zorlanıyor.  Esnaflar coğrafik bakımdan dolayı şehrimizin kışı çok ağır fabrikamız yok limanımız yok biz kooperatifler olarak da elimizden gelen mücadeleyi vermeye çalışıyoruz ki Erzurum esnafı göç etmesin kendi yerli esnafımız göç edince yerine kalitesiz göç gelmiş oluyor ve bizler yabancı olmuş oluyoruz. Bu şehire yabancı kalıyoruz böyle bir çalışmamız oluyor.  Tüm belediyeler,  valilik, kaymakamlıklar veya milletvekillerine başvurduğumuz da sorunlarımızı söylediğimiz de hep menfi yönde cevaplar alıyoruz olacak yapılacak güzelleşecek gibi söylemler duyuyoruz ama icraat göremiyoruz bu söylenilen sözlere istinaden zaten bir şey yapma şansımızda bulunmuyor. Seçtiğimiz yöneticiler, siyasiler şehire sahip olsunlar, verdiğimiz krediler vatandaş ödüyor ama bir de onlara sormak lazım nasıl ödüyorsunuz diye öderken sorun yaşıyorlar.” 

ERZURUM’DA YAŞAM ÇOK ZOR

Erzurum’da yaşam çok zor olduğunu belirten Yakutiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Mustafa Önder, esnafların kooperatiflerden aldıkları kredilerin genelini borçlarını kapatmak için kullandıklarını söyledi.

Önder, “Erzurum merkezde 4 kooperatifiz eminim ki tüm kooperatifler de bulunan başkanlarımız, çalışan arkadaşlarımız ve üyelerimiz hep öz verili oluyor, tabi aralarında mutlak sıkıntılı olanlar oluyor. Esnafların bizlerden aldıkları kredilerin genelini borçlarını kapatmak için kullanıyorlar. Yani borcu borçla kapatmış oluyorlar. Benim nezdimde borçla borç kapatılmaz ama esnaf zorda kalıyor. Başka bir imkânı kalmıyor kışın 6 ay zaten esnaf iş yapamıyor. Kendi cebinden harcamak zorunda kalıyor. Diğer 6 ayda ise 3 ayını hazırlık yapmak için değerlendiriyorlar sadece 3 ay iş yapmış oluyor. Esnaf iş yapamadığı 6 ay içerisinde esnaf mal alacak, kira ödeyecek ve sermaye edinecek yani borçlanmış oluyorlar. Erzurum’da yaşam çok zor ben âcizane devlet babadır biz evladıyız. Allah devletimize zeval vermesin biz devletimizden ne istediysek aldık bugüne kadar ama biz istiyoruz biraz daha Erzurum’a değer verilsin, ehemmiyet gösterilsin fabrikalar açılsın esnafa sahip çıkılsın bundan 10 yıl öncesine kadar acemi askeri birlik Erzurum’a gelirdi bu durumdan esnaf canlılık yaşardı. Piyasaya hiç bakmazdı esnaf çünkü askeri birliklerimiz çoktu düzeyimiz çok rahattı maalesef şu anda bir tane askeri müşterimiz kalmadı bu şehrin vekilleri vebal altında kalıyor.  Bu şehirden askeri birliklerin gitmesi demek ekonominin bitmesi demektir. Bu durumu zati halleri düşünsün şehrimize gelen bürokratlarımız düşünsün inşallah ben eminim ki cumhurbaşkanımız bu duruma da el atacak bu şehire de sahip çıkacak kışlalarımız birliklerimiz hep boşaldı yerlerine TOKİ yapıldı, ev yapıldı, binalar yapıldı, betonlaştı. Aşkale ilçemiz bugün nüfusunun düşmesinden dolayı küçük bir kasaba haline geldi çimento fabrikası olmada orada komple kapanacak bitecek durumda ama askeriye buradayken Aşkale’de bir hayat vardı gülen yüzler vardı. Dumlu önceden ilçeydi şimdi belde oldu köy oldu. Organize sanayiyi değerlendiremiyoruz hep depo haline getirildi Erzurum’a fabrikalar kurulsun esnaf iş yapsın vatandaş iş bulsun kooperatifler de olmasa olur temennimiz bu yöndedir” dedi.