YEM FİYATLARI 380TL’İLE 400TL ARASINDA SATIŞA SUNULUYOR

Yem fiyatlarında artış yaşanmazken şuanda yem fiyatları 380TL’ile 400TL arasında satışa sunuluyor.

Tarih: 22.10.2023 16:34 Güncelleme: 22.10.2023 16:34
YEM FİYATLARI 380TL’İLE 400TL ARASINDA SATIŞA SUNULUYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Şuanda yem fiyatlarına zam beklemediklerini ifade eden esnaf, kış mevsimi içeresinde yem fiyatlarının aratabileceğini söyledi.

Esnaf,”  Yem fiyatlarında artış olmadı. Şuanda yem fiyatları 380TL 400TL arasında değişiyor. Yem fiyatlarında zam beklentisi yoktur. Kış sezonu yaklaştığı için kış ayında yem fiyatlarında artış yaşanabilir.  Geçen yıla göre yem fiyatlarında baktığımızda artış yaşandığını ifade edebilirim. Bizim topraklarımızdan aldığımız mahsulle, batıdaki topraktan alınan mahsul miktarı ve hasat sayısı bir midir? Değildir. Zaten mazot fiyatları yerinde durmuyor. Bu durumda bizim çiftçimizin ayakta kalma şansı yoktur, rekabet edemez çünkü. Ama buna bir tedbir alınmalı. Erzurum, çok önemli iki sektörden elini yavaş yavaş çekmeye başladı. Biri tarım, öbürü hayvancılık. Hükümet, çiftçiye mazot parası veriyor, doğrudan gelir desteği ödemesi yapıyor. Bu önemli. Ancak bu ödemeleri sadece Doğu’ya yapmıyor. Türkiye’nin her yöresindeki çiftçiye bu paralar veriliyor. Yani değişen bir şey olmuyor. Haksız rekabet ortadan kaldırılmıyor. Çiftçilik ve besicilikle uğraşanların sayısı azalıyor. Bu durumu kimse hesaba katmazlık etmemelidir. Çünkü tarım ve hayvancılık Erzurum’un bel kemiğidir.”

Yem fiyatları çok yüksek 

“Kışın sadece iki hayvan bir ton saman yiyor. Yine mazot fiyatı almış başını gidiyor.   Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle biz besleyiciler olarak kar etmiyoruz, zararına çalışıyoruz. Dışarıdan tüccarlar da artık gelmiyor. Artan mazot fiyatından dolayı mağduruz. Türk parasının bir değeri kalmamış. İnsanlar evine ekmek götüremez durumda.  Piyasa çok kötü durumda, artık ticaret yapamaz durumuna geldik. Bundan dolayı insanlar batı kentlerine göç etmek zorunda kalıyor. Sabah geliyoruz, öğlene kadar bu soğukta bekliyoruz. Hayvanlarımızı satamadan geri götürüyoruz. Arpa ve saman fiyatları oldukça yüksek. Maliyetler yüksek olduğu için hayvanlarımız elimizde kaldı. Bu kış hayvanlarımıza verecek yem ve arpamız yok. Şu an hayvan pazarındaki insanlar, sadece kuru kalabalık oluşturuyor. Geçen yıllar bizim işimiz daha karlı ve kazançlıydı. Krizden önce hem hayvan alabiliyorduk hem de satabiliyorduk ama bu yıl itibari ile hayvancılık bitme aşamasına gelmiş durumda”