Yem fiyatları günbegün artıyor!

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, son dönemlerde artan yem fiyatları hakkında düşüncelerini dile getirdi.

Tarih: 22.11.2023 17:44
Yem fiyatları günbegün artıyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, son dönemlerde artan yem fiyatları hakkında düşüncelerini dile getirdi. 

Yem fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, yem fiyatlarından kısaca bahsetti. 

“Şu anda yem fiyatları; büyükbaş besi yemleri 50 kilogramlık çuvallar halinde 420-430 bandında satılırken, süt yemleri 500 TL civarında satılıyor.”

Bu fiyatların besicilik yapan çiftçi için çok büyük bir girdi olduğunun altını çizen Kayabaşı, “Kaba yem üreten çiftlikler, dışarıdan satın alan işletmeler var. Bunlara baktığımız zaman kaba yemi kendisi üretiyorsa bir şekilde kesif yerine para bulup besi ya da süt hayvancılığına devam edebiliyor. Ancak kaba yemi de dışarıdan aldığı zaman tonu ortalama 6 bin TL’den başlıyor. Devletimizin tarım sektörüne önem vermesi gerekiyor. Gıda bir insanın en temel yaşam maddesidir. Gıdanın da temeli, çiftçilik, üretim, hayvansal üretimdir. Özellikle küçük işletmelere, hayvan ve kooperatifler aracılığıyla yem destekleri verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Erzurum eskiden buzağı üretim fabrikası konumundaydı…”

Açıklamalarının devamında, Erzurum’da tarım konusuna değinen Başkan Kayabaşı, “Erzurum denince akla gelen ilk şey tarımdır. Tarımı da bitkisel ve hayvansal tarım başlıkları altında toplayabiliriz. Erzurum’un merkez ilçelerinde ve güney ilçelerinde ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Tortum, Uzundere gibi Doğu Karadeniz iklimine sahip olan ilçelerimizde daha çok bitkisel üretim yapılmaktadır” dedi.

Sözlerine, “Erzurum eskiden buzağı üretim fabrikası konumundaydı” diyerek devam eden Başkan Kayabaşı, “Yem girdi fiyatları arttığı ve çiftçilerin artık hayvanın yemini karşılayamaz hale geldiği için bu konumunu kaybetti. Bu iki yıllık bir süreç, iki yıl öncesinde başlayan muazzam bir hayvan kesimi oldu. Ancak anaç adı verilen, süt veren ineklerin kesilmesi Erzurum’da hayvancılık açısından sıkıntılara yol açtı” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.