YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA VELİLERİN DİKKATİNE!

2023-2024 Eğitim Öğretim yılına yaklaşık 20 milyon öğrenci ve bir milyonun üzerinde öğretmenin başlayacağı bu günlerde gerek okullarda gerekse veli ve öğrencilerde heyecan ve tatlı bir telaş var.

Tarih: 04.09.2023 20:41
YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA VELİLERİN DİKKATİNE!

www.erzurumgunebakıs.com/Muhammet Yılmaz

Yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olması temennisi ile yılların tecrübeli eğitimcisi İsmail Hakkı Bozkurt, yeni eğitim-öğretim yılı hakkında ki düşüncelerini belirtti ve veli ve öğrenciler için tavsiyeler verdi. Sözlerine, yeni dönemin ülkemize ve eğitim camiasına hayırlı olması dileğiyle, ifadeleri ile başlayan Bozkurt:

“Öncelikle anaokulu ve ilkokula başlayacak öğrencilerimiz için velilerimizin öğrenciler kadar heyecanlı olacakları kaygılarının olacağı muhakkak. Öğrencilerin ilk defa yeni bir ortama girecek olmaları her zaman alışık olduğu ev ve konfordan uzaklaşmaları anlamına gelmektedir. Kimi çocuklar çok erken, kimileri ise bu duruma geç alışacaklardır. Bu sebeple velilerin tutumu bu konu da çok önemlidir. Çocuklara mümkün olduğunca okulun sadece bilgi amaçlı değil yeni şeylerin öğrenileceği, sosyalleşme, yeni arkadaş çevresi, yeni alışkanlıklar edinme, yeni oyunlar öğrenme gibi farklı aktiviteleri öğrencilere aşılamaları önemlidir. Velilerin ilk günler okula gitmeleri normal bir durum olsa da bunu zaman içinde azaltmak gerekir. İki ya da üç haftayı geçen öğrenciler için mutlaka bir uzmandan destek alınmalı. Uzun bir tatil sürecinden sonra okula hazırlık çalışmalarının bir kısmını öğrenciyle beraber yapmak uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Örneğin birlikte okul alışverişi yapmak önceden okulu gezmek, öğretmenlerini önceden tanımak servis yetkilileri ile birlikte görüşmek gibi. Ayrıca çocukla kurulan diyaloglarda sürekli olumlu cümleler kullanıp, olumsuz kelimelerden kaçınılmalı. Örneğin çocuk ilk gün kalabalığı görünce çekinceleri olabilir. "Evladım korkma sana kimse bir şey yapamaz. Ben buradayım” yerine “Ne kadar güzel, kabalalıkta yeni arkadaşların olacak” gibi söylemler çocuğu rahatlatabilir. Sadece uyum sürecine, başlayacak öğrencilerimiz için değil anaokulundan lise son sınıfa kadar öğrenci ve velilerimizin ciddi manada sorumlulukları vardır ve herkes bu sorumlulukları yerine getirmek zorundadır. En başta okul idarecilerine ve eğitim kadrosuna yardımcı olmak şarttır. Öğrencilerimiz bizim geleceğiniz ve teminatımızdır. Yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olması dileğiyle.”