Yeni yıla 20 milyonluk yatırım

Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Feridun Oğuz yeni yılda Erzurum’a Ay çekirdeği tesisi kurulacağının müjdesini verdi.

Tarih: 22.12.2023 15:41 Güncelleme: 22.12.2023 15:51
Yeni yıla 20 milyonluk yatırım

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Dünyada ve Türkiye’de en önemli yağ bitkilerinden olan Ayçiçeğinin Erzurum’da yetiştiriciliği yapılsa da üzerinde bulunan çekirdeklerin, ayıklanması ve işlenerek satılması için gerekli olan fabrikaların mevcut olmayışı Şehrimiz tarımda geriye atarken, Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Feridun Oğuz Önümüzdeki yıl içerisinde Pasinler mevkiinde tesis kurulacağını açıkladı.

Tarladan gelen natürel ürünün yabancı tohumlardan ve istenmeyen ürünler arasından istenilen ürünlerin ayrılarak ve istenilen boylara kalibre edilerek temizlenmesini sağlamak için Ay çekirdeği eleme ve temizleme tesisinin kurulması için projelendirildiğini açıklayan oğuz, “yaklaşık olarak 15-20 milyon TL aralarında bir yatırım bedeli olacak” diye konuştu.

"Ürünler Sortex teknolojisinden geçecek"

Oğuz,önümüzdeki yıl içerisinde tesis kurup çekirdeği sortex dediğimiz teknolojisiyle eleyip renk ayırmadan geçirerek sıfır hatalı ve temiz ürün olarak bütün piyasaya sunmakla ilgili projemiz var ve yaklaşık 15 milyon TL aralarında bir yatırım bedeli olacak. Çiftçiden Natürel olarak gelen ay çekirdeğinin içindeki tüm pislikler ve küçük ebatlar elendikten sonra içinde hiçbir çöp kalmamasına dikkat ederek temizlenmiş bir şekilde toptancılara ve büyük ihracatçılara göndereceğiz” şeklinde açıkladı. 

Son olarak buğday tohumunda da aynı sistemin uygulandığını vurgulayan oğuz, “bizler buğday tohumunu da sertifikalı olarak üretiyoruz ve aynı tesisten sıfır hatalı bir şekilde tohumluk olarak çıkıyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.