Yerel Seçimlerde Oy Kullanmama Cezası Ne Kadar?

Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere doğru adım adım ilerliyor.

Tarih: 26.03.2024 15:16
Yerel Seçimlerde Oy Kullanmama Cezası Ne Kadar?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Ancak, bazı vatandaşlar çeşitli sebeplerden ötürü oy kullanamayacakları için oy kullanmama cezasının boyutunu merak ediyorlar. Peki, yerel seçimlerde oy kullanmama cezası var mı ve ne kadar?

Yüksek Seçim Kurulu'nun düzenleyeceği yerel seçimler için geri sayım başladı. 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek olan vatandaşlar, belediye seçimleri için tercihlerini yapacaklar.

OY KULLANMAK YASAL BİR ZORUNLULUKTUR ANCAK…

Ancak, bazı vatandaşlar çeşitli nedenlerle oy kullanamayabilirler. Oy kullanmama durumunda ise ne gibi cezai yaptırımlarla karşılaşacakları merak konusu. Oy kullanmak bir haktır ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.

Oy kullanmama durumunda, seçmenlere ceza tebliğinin düzenleneceği belirtiliyor. Bu cezaların ödemesi ise genellikle devlet kurumları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

CEZASI 22 TL

2023 yılı için oy kullanmama cezasının 22 TL olduğu aktarılıyor. Ancak, bu cezanın ilçe seçim kurulu tarafından oy kullanmama cezasına çarptırılan seçmene tebliğ edileceği ifade ediliyor.

Yerel seçimlere doğru yaklaşırken, vatandaşlar seçim haklarını kullanmalarının önemini vurgulayan yetkililerin uyarılarını dikkate almalılar. Oy kullanmama durumunda karşılaşacakları cezai yaptırımların da bilincinde olmaları gerekiyor.