“Yerinde Dönüşüm” Şart! 

Olası bir depremde Erzurum’da ne olur? Erzurum’un merkez ilçelerinde bulunan binalar ne durumda? İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Abdulkadir Orhan açıklıyor!

Tarih: 27.09.2023 19:59 Güncelleme: 27.09.2023 23:19
“Yerinde Dönüşüm” Şart! 

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

 -Yeni İmar Bölgeleri Açıldığı Sürece Erzurum Yenilenemez!

Erzurum’un merkez ilçeleri hakkında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Abdulkadir Orhan, 3 merkez ilçenin bazı kısımlarında eski yerleşim alanları olduğunu söyledi. Sözlerine, “Aziziye, Palandöken ve Yakutiye merkez ilçelerinin hepsinde bilindiği üzere eski yerleşim bölgeleri var. Bunların arasında en yeni yerleşim yeri aziziye gibi görünse bile, eski kooperatiflerin zamanlarında yapılan Aziziye’nin giriş kısmıyla arka tarafları bayağı eski binalardan oluşuyor.” şeklinde devam eden Orhan, “Çoğunda hazır beton kullanılmayan binalar var. Aziziye’nin diğer parçası olan Ilıca’da kentsel dönüşüm hamlesi sürüyor. Ilıca’da da çok eski binalar mevcut durumda, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi orada kısım kısım dönüşümlerini devam ettiriyor.” dedi.

Yakutiye de şehir merkezi dâhil, Taş Mağazaları, Şükrüpaşa’nın bir kısmı, Gez Mahallesi, Yoncalık bölgelerinde bulunan binaların çoğu eski yapılardan oluştuğunu ifade eden başkan Orhan, sözlerine, “Palandöken’de Aziziye gibi yeni bir yerleşim bölgesi, eskiye göre yeni yerleşim bölgesi diyebiliriz. Palandöken’de özellikle Yenişehir bölgesi 50-60 yıllık binalar mevcut. Yıldızkent, Yenişehir’e göre biraz daha yeni sayılır. Palandöken’de Yıldızkent’e doğru gittiğiniz zaman farkı anlayabilirsiniz.” Şeklinde devam etti.  

Yenişehir’de ki “MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMIŞ” binalar ayakta kalacak

“Günümüz de herhangi bir deprem olduğu zaman, kendi öngörümü söylüyorum, Yenişehir’in sağlam olmadığına dair genel bir algı olduğu için deprem olduğu zaman yerle bir olacak gibi duruyor olabilir ancak tecrübelerimize dayanarak şunu söyleyebiliriz; binanın ne zaman yapıldığı değil de nasıl yapıldığı önemlidir. Bu yüzden Yenişehir’de ki fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun mühendislikte hizmet almış binaların ayakta kalacağını düşünüyorum.” 

Yerinde Dönüşüm” Fikri Erzurum’u Baştan Aşağı Yenileyebilir 

Yerinde dönüşüm fikrini savunan Başkan Abdulkadir Orhan, devletin yaptığı kentsel dönüşüm hamlelerinin Erzurum’a yetmediğini söyledi. Bu konu da özel sektörle beraber hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Orhan, “Benim bu konu da tavsiyem şudur” diye başladığı cümlesini, “Birkaç sefer dile getirdim, yine getireyim; yerinde dönüşüm yapabilmek için yeni bir alanın imara açılmaması gerekir, bu konu da en ince ve hassas nokta budur. Müteahhitler eski binaların yerlerinde yeni binalar yapmak yerine, yeni imara açılmış alanlarda projelerini başlatıyorlar. Bunun için imar sahamızın kısıtlı olması gerekiyor. Yeni alanlar imara açıldığı müddetçe eski yerleşim yerleri asla dönüşmez.” ifadeleri ile sonlandırdı.

"Buradan Yerel Yönetimlere Sesleniyorum" 

Devletin yerinde dönüşüme verdiği desteklerden bahseden Başkan Orhan, yerel yönetimlere seslendi. Vatandaşlara ve müteahhitlere teşviki artırıp yerinde dönüşüm ile Erzurum’da ki depreme dayanıksız bina sorunun çözülebileceğini söyledi. 

“Devletimizin yerinde dönüşüm için çok güzel destekleri bulunuyor. Yerinde dönüşüm yapıldığı zaman 18 ay boyunca kira desteği, 0 faizli kira desteği ve harçlardan muafiyet veriliyor, bizim vatandaşlara ve müteahhitlere yerinde dönüşüm konusunda teşvik edip, yerinde dönüşüm ile bu konuyu çözmemiz gerekiyor. Söylediğim gibi her bina sağlamdır veya sağlam değildir demek çok zordur. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde 15 yıllık binaların yıkıldığını ancak 50 yıllık binaların ayakta kaldığını ben kendi gözlerimle gördüm. Burada mühendislik hizmeti almış bina ile almamış bina arasında gerçekten fark var. Ben buradan yerel yönetimlere seslenmek istiyorum. Yeni yerler imara açıldıkça yerinde dönüşümü biz sağlayamayız ve bunu sağlamadığımız müddetçe de Erzurum’u yenilemiş olmayız. Allah saklasın deprem olduğu zaman Erzurum’da çok kötü senaryolarla karşılaşabiliriz.”