YETERİ KADAR ÜRETİM YAPILMIYOR

Erzurum Sebzeciler Derneği eski Başkanı Necati Yıldızer, kışlık meyve sebze fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

Tarih: 08.10.2023 17:56
YETERİ KADAR ÜRETİM YAPILMIYOR

www.erzurumgunabakis.com/ İhsan Kumru

Meyve sebze fiyatlarındaki artışının tek nedenin yeteri kadar üretim yapılmadığından kaynaklandığını ifade eden Erzurum Sebzeciler Derneği eski Başkanı Necati Yıldızer, çok karmaşık durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Yıldızer,” Kış ayının gelmesiyle birlikte meyve sebze fiyatlarında artış devam ediyor. Bunun tek sebebi var o da Erzurum’da yeter kadar üretim yapılmamasından kaynaklanıyor. Sadece tek sebep bu değil. Çok karmaşık durumla karşı karşıyayız. Bu sorun milli güvenlik sorunudur. Yeni eylem planları hazırlamak zorundayız. Anormal bir durum var. Ülkeye ayar mı çekmeye çalışıyorlar, vatandaşı canından mı bezdirmek istiyorlar, üreticiyi üretmekten mi vazgeçirmeye çalışıyorlar. Vallahi biz de anlamış değiliz. Bu fiyatların bu anda izah edilebilir hiçbir tarafı yok. Çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor. Şartlar ne olursa olsun girdi maliyetleri devlet tarafından süspanse edilmeli, yoksa çiftçi ayakta duramaz, dışarıya bağımlı hale geliriz. Artık öyle bir durum yok, çünkü tarımsal girdiler neredeyse günübirlik artıyor. Maliyetler çok yüksek. Fiyatların düşmesi öldü artık. Ülke genelinde ciddi bir şekilde görülen denetimsizlik var. Fiyat kontrolü yapılmıyor. Ülkemizde çiftçi sayısı her geçen gün azalmaktadır. Üretici üretim yapmak istemiyor. Aksi takdirde çiftçi ayakta duramaz hale gelir ve ülke olarak dışarıya bağımlı bir ülke haline geliriz.”

Tarımın sorunu sadece çiftçinin değil ülkenin sorunu

“Tarımın sorunu sadece çiftçinin değil ülkenin sorunudur. Üretici kâr elde edemiyor. Bu şekilde satışların sürdürülebilir olması mümkün değil, üretici kazanamazsa üretemez. Mazotla birlikte nakliye ücretlerine gelen zamlar ve marketlerin kar elde etmek amacıyla fiyatları fahiş bir şekilde artırması ile artıyor. Enflasyonun önlenmesi ve üreticinin zarar etmemesi için taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmesi gerekiyor. Bu sene meyve sebzede pek çok ürünün rekoltesi geçen seneye göre yüksek. Üreticilerin girdi maliyetlerindeki yükseliş ve enflasyona rağmen fiyatların normal olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan fiyatların rekolte farkından dolayı değişkenlik gösterdiğini de görüyoruz. Kış ayları daha zorlu geçecektir.”