Yıldız, Ar-Ge Projeleri Hakkında Konuştu

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Araştırma-Geliştirme projeleri hakkında konuştu ve gelecekte ki projelerden bahsetti.

Tarih: 29.10.2023 15:44
Yıldız, Ar-Ge Projeleri Hakkında Konuştu

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Teknofest, TUBİTAK, Mutlu Kafe, ERBAB, ERDEM…

2022-2023 eğitim-öğretim yılında Erzurum’dan uluslar ve uluslar arası yarışmalarda proje, yarışma ve etkinliklerde derece alan 7 öğrencimizin bulunduğunu söyleyen Erzurum İl Milli Müdürü Yakup Yıldız, Teknofest’e 2018 yılında Erzurum’da 16 öğrenci katılmışken, 2021 yılında bu sayı 324’e çıktığını söyledi. 2022 yılında Teknofest’e Erzurum’dan 515 öğrenci katıldığını ifade eden Yıldız, “2023 yılında bu sayıyı 2050’ye çıkarmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu. 

Aynı zamanda Teknofest’e Erzurum’dan toplamda 2965 proje başvurusu yapıldığını dile getiren Yıldız, “Yine aynı şekilde TÜBİTAK ile ilgili verilerde liselerden toplamda 2158 başvuru sayısı yapıldı. Liselerden bölge sergisine dâhil edilen 46 eserimiz bulunuyor. Ortaokul öğrencilerimiz arasında ki TÜBİTAK yarışmasına başvuru sayısı 1185, bölge sergisine davet edilen ise toplamda 40 eserimiz bulunuyor” dedi.

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız verdiği bilgilerde TÜBİTAK projelerinin istatistiklerine de değindi. TÜBİTAK’ın Erzurum’da gerçekleştirmiş olduğu ‘4006 Bilim Fuarlarına’ Erzurum’dan 175 başvuruda bulunulduğunu söyleyen Yıldız, sözlerine, “44 tanesi TÜBİTAK Bilim Fuarlarında sergilenmeye değer görülen eserlerdir. Bunun yanı sıra Sayın Valimizin Himayelerinde gerçekleştirilen Erzurum Başarıyı Artırma Projesi (ERBAB) ve ERDEM projeleri yürütülüyor” şeklinde devam etti. Yıldız açıklamalarının devamında Türkiye’de örneği az bulunan “Mutlu Kafe” projesine değindi.

“Bunun dışında bu yıl 27’ye yakın yürüteceğimiz projelerimiz var. Örneğin Türkiye’de önemli bir yer dolduran ‘Mutlu Kafe’ adında bir projemiz var. Özellikle hafif düzey otizm ve hafif düzey zihinsel yetersizliği olan lise düzeyinde ki öğrencilerin çalıştırdıkları bir kafe burası. 38 öğrenci kafede çalışıyorlar. Gelen müşterilere servislerini yapıyorlar. Onların kişisel gelişimlerine etki eden eve Türkiye’de örneği az bulunan bir projedir.” dedi. 

“BU YIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK EN ÖNEMLİ PROJELER OKUMA İLE İLGİLİ OLAN PROJELER OLACAK”

Erzurum Kitap Akademisi’nin 30 bin öğrenciyle yürüttüğü okuma etkinliğine devam eden Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, “Bu yılda gerçekleştireceğimiz en önemli projeler okumayla ilgili projeler olacak. Çünkü şu an gerçekten önümüzde okuduğunu anlamayan, anlayamayan, yorumlayamayan bir nesil yetişiyor. Artık liselere geçiş sınavlarında ve üniversite sınavlarında sorular bilgiyi ölçmekten ziyade, öğrencinin okuyup anlamasını, yorumlamasını ölçen sorular var” şeklinde konuştu.

“Türkiye İle Değil Dünya İle Yarışacağız”

“Öğrencilerimizin daha başarılı olmaları için okumayı onlara aşılamalıyız. Her programda üstüne basa basa öğrencilerimizin daha çok okuması gerektiğini söylüyoruz. Bazen öğrencilere soruduğum zaman, boş zamanlarımda kitap okuyorum, diyen öğrenciler oluyor. Biz de onlara, boş zamanlarda değil, kitap okumak için ayrı bir yer oluşturmanı gerekiyor, şeklinde konuşuyoruz. Mutlaka okuyalım, bu etkinlikler sayesinde Erzurum’da eğitim çıtasını çok daha yükseklere taşımak nasip olur. Fiziki anlamda çok güzle, kendini aşmış okullarımız var. Öğretmen ve öğrenci bakımından çok nitelikli okullarımız var. Ben Erzurum’un bundan sonra ki hedefinin Türkiye ile değil dünya ile yarışmak olacağını sizler vasıtasıyla bildirmek istiyorum.”