Yok Olan Tarih

Erzurum’da günümüze kadar ulaşan Dört Güllü çeşmesi restorasyon yapılacağı gerekçesiyle kapatılarak bir daha hizmete açılmadı.

Tarih: 08.12.2023 16:52
Yok Olan Tarih

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Murat Paşa Mahallesinde, Saray Bosna Caddesi üzerinde bulunan Dört Güllü Çeşmesi Erzurum’da günümüze ulaşabilen dört yüzlü tek çeşme unvanına sahipken restorasyon yapılacağı gerekçesiyle kullanıma kapatıldı ve bir daha da açılmadı. 

M.S 1775 yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Dört Güllü Çeşmesi, üzerinde bulunan emareden anlaşıldığı üzere en son 1992 Yılında Erzurum Çevre Koruma Vakfı tarafından onarılmış ve sonrasında hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. 

Öyle ki restorasyon yapılacağı gerekçesiyle kapatılan ve etrafı iskelelerle çevrilen çeşme birçok kez gündeme getirilmiş fakat yetkililer tarafından hiçbir karşılık bulamamıştır. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar ise “tarihi eserlerin önemsenmeyerek bu şekilde bırakılması şehrimize manevi bir kayıptır. Tarihi açıdan gelecek neslin bilinçlenmesi açısından önemli olan tarihi eserlerimiz kaderleriyle baş başa bırakılmaktadır” ifadelerini kullandılar. 

Çeşmenin batı yönüne bakan yüzündeki mermere yazılı olan kitabede ise, “Su gibi pâkize-siret âsaf-ı hümam yapmağa çeşme-sar emretti kıldı itmam. Hezaran âferinler ol vezirin fikirne bir acayip tarh-ı nev icab edip verdi nizam. Rahmet ede hazret-i Yezdan eb-ü-ecdadına dediler. Atşan olup suyun içenler has-u am Haktaâlâ ecrini ihsan ede firdevs ile ab-ı kevserle dolu gılman elinden içe, cam fikr ederken harf-i mucemle dedim tarihini yaptı İbrahim Paşa çeşmeyi kıldı tamam Sene 1159” cümleleri yer alırken “Yaşantısı su gibi temiz, yüce seçilmiş kişi, çeşmenin yapılmasını emredip tamamladı. O vezirin düşüncesine binlerce aferin olsun, bir acayip yeni yapı icad edip düzen verdi. Hz. Allah onun babasına ve bütün geçmişlerine rahmet etsin. Susayıp da suyunu içen özel kişiler ve halk, Hak Taâlâ sevabını Firdevs Cenneti ile versin, gılmanın elinden Kevser suyu ile dolu bardaktan içsin dediler. Düşünürken noktalı harflerle tarihini dedim, İbrahim Paşa Çeşmeyi yapıp tamamladı.” Anlamları aktarılmaktadır.