yolu ikiye bölen turbe

Özel türbede Fieyh Oğlu Ethem Baba metfundur ki Akşemseddin Hz.’nin pirdaşlarından olup İstanbul'un fethinde beraber olanlardandır

Tarih: 13.04.2023 15:30
yolu ikiye bölen turbe

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Şirin ve yeşil ilçemiz Narman a girişte yolu ikiye bölen, yolun ortasında bulunan türbe Ethem Baba Türbesi son zamanlarda ilgi görüyor.

Özel türbede Fieyh Oğlu Ethem Baba metfundur ki Akşemseddin Hz.’nin pirdaşlarından olup İstanbul'un fethinde beraber olanlardandır. Kardeşi Ferruh Dede dahi Otakcılar Hamamı karşısında bir hanenin yanında özel türbede metfundur." Oldukça büyük olan türbe, ahşap çatılı olarak kesme taştan yapılmıştır.

Anadolu’da Yetişen Büyük Zat!

Anadolu'da yetişen büyük velilerdendir. Adı Edhem olup, Edhem Baba denmekle meşhur olmuştur. Annesi Güneş Hanım olup, babası büyük veliler­den Müştak Kadiri Hazretleri'dir. 1219 yılında Bitlis'te doğmuştur. 1304 yılında bir Cuma günü İstanbul'da vefat etti. Cenaze nama­zı Fatih Camii'nde kılınıp, Edirnekapı kabristanlığına götürülürken Ka­bakulak Dergâhı bahçesine defnedildi. Kabakulak Dergâhı, Karagümrük'ten Vatan Caddesi yönünde, iki yüz metre içeride, Kabaku­lak sokaktadır. Edhem Baba, âlim bir zat olan amcası Hacı Mahmut Efendi'den okudu. Babası Müştak-ı Kadiri Hazretleri'nden de Kadiriye yolunun edeplerini öğ­rendi. Daha sonra kendisinden hilafet aldı. Edhem Baba Hazretleri bundan sonra seyahate çıktı. Önce Bağdat'a gi­dip, büyük dedesi Abdülkadir Geylani Hazretleri'ni ziyaret etti. Bağdat'ta Nakîbü'l-Eşraf’tan seyitlik şeceresini tasdik ettirdi. Sonra Basra, Hindistan ve Horasan'a gitti. Erzurum'a dönüp bir müddet akrabalarının yanında kaldı. Da­ha sonra Bitlis'e gelerek orada evlendi. İki oğlu bir kızı dünyaya geldi. Her iki oğlu da yolundan yürüyüp Kadiriye büyüklerinden oldular. Edhem Baba Hazretleri hacca gitmek niyetiyle İstanbul'da kaldı. Yerine bir başkasını bedel olarak hacca gönderdi. Çünkü o sırada yetmiş yedi yaşında idi. İstanbul'da Eğri kapı civarında yerleşti. Sultan Abdülmecid kendisine maaş tahsis etti. Yetiştirdiği halifeleri sırasıyla:

Saçlı İbrahim Efendi

Hoca Rahim Efendi,

İbrahim Efendi,

Müştak-ı Kemteri Efendi,

Süleyman Neyir Bey'dir.

Yüce Allah sırrını mukaddes kılsın.