Yüksek Rakım Tazminatı İstiyorlar

Türk Tarım Orman Sen Erzurum Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Şube Başkanı Adem Karadayı, doğudaki işçi ve emekliler için yüksek rakım tazminatı talep etti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yüksek Rakım Tazminatı İstiyorlar

 

 

 

Seyfi BAYER

 

Türk Tarım Orman Sen Erzurum Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Şube Başkanı Adem Karadayı, Doğu Anadolu Bölgesi´nde çalışan Memur, İşçi,ve Emekliye Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan ´yüksek rakım tazminatı´ ödenmesi yönünde talepleri olduğunu söyledi. Başkan Karadayı, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: ´´Değerli  basın  mensupları 19.11.2015 tarihinde yapmış olduğumuz  basın açıklamamızı ve  talebimizi 2019  yılında yüzde 50´lere varan zam artışları karşısında tekrar  gündeme  getirmek ve taleplerimizde  ne kadar  haklı olduğumuzu bir kez  daha sizlerin aracılığıyla duyurmak istedik.

´´RAKIM TAZMİNATI İSTEDİK´´

Bil hassa sesimizi Sayın Cumhur Başkanımıza duyurmak istiyoruz, duyacağından ve de ilgileneceğinden eminiz. Şimdiden kendilerine çalışanlar adına teşekkürler ediyoruz. Sosyoekonomik yönden geri kalmış olan Doğu Anadolu Bölgesi´nde çalışan memur işçi emekli ve asgari ücretliye devletin sahip çıkmasını istiyoruz. zor iklim koşullarında görev yapan memur, işçi,emekli ve asgari ücretlinin  daha iyi yaşayabilmesi, ayrıca bölgeden göç etmemesi, süresi dolanın tayin istememesi için hükümetimizin ve bil hassa Sayın Cumhur Başkanımızın çalışanlara uzun yıllar çalışılabilir ortamlar ve cazip teklifler sunmasını arz ve talep ediyoruz. Sendika ve çalışanlar olarak hükümetten memura işçi emekli ve asgari ücretliye  yüksek rakım tazminatı istiyoruz. "2013 yılında çalışanlar olarak hükümete bir teklif sunmuştuk ve doğuda çalışmanın zor olduğunu dile getirerek bazı kalemlerde istekte bulunduk. Bu ´hem doğudan memur göçünü engeller´ dedik hem de doğuyu çalışanlar için daha cazip hale getirir düşüncesiyle teklifimizi güncelleyerek, tekrar sunuyoruz. Memurlar olarak hükümetten ve  bil hassa sayın Cumhur Başkanımızdan ağır şartlara haiz doğudan elektriğe, doğalgaza indirim ve bazı kalemlerden vergi muafiyeti istiyoruz. Türkiye´de maalesef herkes eşit şartlarda yaşamıyor.

´´VERGİ KESİLMESİN YA DA?´´

Deniz seviyesinden 1500-2200 metre ve üzerinin yüksek rakım olarak kabul edildiğini biliyoruz. Yüksek rakımda bir takım önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların oluşması, kişide hastalık olup olmadığına (özellikle kalp ve/veya akciğer hastalığı), çıkma (tırmanma) hızına ve kişinin devamlı yaşadığı yerin rakımına bağlıdır. Soğuk iklimden kaynaklanan ekonomik şartlar da cabası. Yüksek rakımlı yerlerde kış aylarının ağır geçmesi 5 ila 6 ay süreyle yakıt tüketilmesi küçümsenecek bir durum değildir. Bu tür yerlerin devletçe vergiden muaf veya daha az alınmasını   talep ediyoruz. Erzurum,Ağrı, Kars, Ardahan, Bitlis, Hakkâri, Van gibi yüksek rakımda eksi 30, 40 derecede yaşayan memur, işçi, emekli ve asgari ücretlilerden vergi kesilmemesi veya rakım tazminatı adı altında rakım başına 0,75 TL  tazminat istiyoruz. En azından doğuda kış aylarında doğalgazın, kömürün, elektriğin devlet tarafından süspanse edilmesini, memura, emekliye, asgari ücretli ye yönelik bir destekleme programı hazırlanmalarını talep ediyoruz. Rakım tazminatı talebimizi illere göre örneklendirirsek; Erzurum 1893 rakım 0,75 TL zamla bin 419 TL, Ağrı rakım 1640 bin 230 TL, Kars 1750 rakım bin 312 TL, Ardahan 2200 rakım bin 650 TL gibi. Şimdiden çalışanlar adına duyarlı olan herkese sonsuz teşekkür eder saygılar sunarım.´´