Zehra adlı oyunuyla kadınların sesi oldu

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Abdulkadir Bayradar “Zehra” isminde bir oyun yazdı ve Erzurum da birçok kez oyun oynandı. Amatör oyunculardan oluşan yaklaşık 15 kişilik ekip çok beğenilen Zehra oyunu yazarı ile ö

Tarih: 24.05.2022 17:44
Zehra adlı oyunuyla kadınların sesi oldu

ORHAN DURMUŞ

ORHAN DURMUŞ: Abdulkadir Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Abdulkadir Bayrakdar: Ben Abdulkadir Bayrakdar 1983 Erzurum doğumluyum ilkokulu Erzurum da Abdurrahman Şerif Bengü ilkokulunda okudum daha sonra Siteler Kuran Kursunda Hafızlığımı tamamladım daha sonra Mecidiye İmama Hatip lisesini bitirdim akabinde Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesinden mezun oldum ardından ikinci üniversitem yine Atatürk Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Eğitimime devam ediyorum.

ORHAN DURMUŞ: Yazarlık serüveniniz ne zaman başladı?

Abdulkadir Bayrakdar: Yaşadığımız coğrafyanın güzel yanları çok fazla ve ben bu şehirde doğup büyüdüğüm için hamt ediyorum. Çevremizde o kadar güzel şeyler fazlaydı ki iklimine ve coğrafyasına aldırmadan keyifli bir çocukluk ve gençlik geçirdim. Erzurum’un mahalle kültürünün yaşandığı yukarı sanayi mahallesinde büyüdüm o günler hayatıma damga vurmuş günlerdi o günden bugüne hep yazmak istemişidir, bunu aksiyon hale getirdiğim yıl 2006 yılı oldu kısa hikayeler ardından mesleğim gereği dini bir kitap ardından yayınlanmaya hazırladığımız dört kitap yazdım. Ayrıca radyo televizyon bölümü öğrencisi olmam hasebi ile dizi film senaryoları yazdım ardından tiyatroyla buluştum ve tiyatro oyunu yazdım İzmir de yayımlandı ardından Erzurum da kendi şehrimde cumartesi günü yazmış olduğum Zehra oyununu yazdım ve birçokları oynanmayı bekliyorlar.

ORHAN DURMUŞ: Zehra oyununa gelelim oyunun adı neden Zehra?

Abdulkadir Bayrakdar: Biraz önce bahsettiğim gibi yaşadığım coğrafya ilham kaynağımdı ama burası hep güzel hatıralar bırakmadı bende kötü ve hoş olmayan davranışlarda gözlemledim bu gözlemim kâğıda döküldü, Zehra sizin de bildiğiniz gibi Arapça da çiçek demek günümüz dünyanısını  özelde kendi ülkemizin en temel sorunlarından biri çiçeklerin yani Zehra’ ların görmezden gelinmesi biraz daha açacak olursam kadınımız, kadınlarımız  cinayet haberleriyle gündeme geliyor bunu gündemden kaldırmak için bir mücadele içerisindeyiz. Çünkü sanatın amacı da bence bu… kültürümüz ve medeniyetimizin aksine, günümüzde kadınlar hak ettiği değeri maalesef görmüyorlar her gün ana haber bültenlerinin ilk haberi kadın cinayetleri! Bu kötü hadiseyi ortadan kaldırmak ve insanımıza daha yakından göstermek için böyle bir oyun yazıldı, amacımız sanatın temel felsefesi olan insana göremediğini göstermektir. Zehra’ları yani çiçekleri gözümüzün önünde eziyorlar sesimiz çıkmıyor ama vicdanımız kıyamet sabahına kadar susmuyor susmayacakta Zehra’ları hep beraber yaşatacağız.

ORHAN DURMUŞ: Güncel bir konu diyorsunuz yani peki Abdulkadir Bey oyununuzu şimdiden merak ediyoruz. Oyunda kaç kişi oynuyor? Profesyonel oyuncular mı?

Abdulkadir Bayrakdar: Evet güncel bir konu hatta güncelden de öte… biz 12 kişiyiz oyuncular makyöz sesçi, ışıkçı toplam 12 kişiyiz oyuncularımız Pasinler meslek yüksek okulu öğrencileri profesyonel değiller ama 2 aylık bir provadan sonra büyük performanslar sergilediler buradan onlara da teşekkür etmek istiyorum. Çok özveriyle çalıştılar.

 

ORHAN DURMUŞ: Peki dört kez sahnelendi Erzurum da Pasinler İlçesinde, İbrahim Erkal Kültür merkezinde, Atatürk Üniversitesinde tekrar İbrahim Erkal Kültür merkezinde bende birini eşimle izlemiştim çok beğenmiştim oyun sizi içine çekiyor ve çok anlamlı mesaj görmüştüm peki Zehra’nın sizce asıl mesajı nedir?

Abdulkadir Bayrakdar: Onu izleyenler söyleyecek ama bence Zehra’nın mesajı sadece cinayeti işleyen suçlu değil Hz.Ali nin sözünü şiar edindik bu sözünde buyuruyor ki hazret “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.” Bu yıllara ışık olan söz tam da bu olayı anlatıyor aslında etrafımızda olup bitenlere duyarsız kalmak dilsiz şeytan olmaktır. Oyunu izleyenler için bir ilham kaynağı olacağından zerre şüphemiz yok onun için Zehra her bireye farklı mesaj, ortak karar almasına yardımcı olacaktır. 28 Mayıs cumartesi saat 21 de insanlar susacak vicdanlar konuşacak.

ORHAN DURMUŞ: Peki bundan sonrası için planınız ne?

Abdulkadir Bayrakdar: Bizim oyuncu arkadaşlarla beraber amacımız ülkemizin bu sorununu ülkemizin çeşitli şehirlerinde ve metropol şehirlerde izleyenlerle buluşturmak her zaman olduğu gibi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen yanımızda ve destekçimiz inşallah onların desteği ile ülkemizde ki çeşitli şehirlerde sahne almak istiyoruz.

ORHAN DURMUŞ: Abdulkadir Bey çok teşekkür ediyorum.

Abdulkadir Bayrakdar: Ben Teşekkür ederim kıymet verip geldiğiniz için son olarak bize her koşulda destek veren şehrimizin Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen başkanıma Kültür Daire Başkanımız Ergün Engin başkanıma ve en önemlisi oyunun sahnelenmesinde gölgemiz gibi bizimle beraber olan kıymetli dostum Abdulkadir Çülük  kardeşime çok teşekkür ediyorum.