'Zincir marketler kırtasiyecileri etkiliyor'

Matbaacılar Tabelacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hikmet Karaca, zincir marketlerin sezonluk olarak sattığı kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeci esnafını etkilediğini söyledi.

Tarih: 30.09.2022 09:59

Talha KOCA

ESOB bünyesinde bulunan Tabelacılar Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hikmet Karaca, eğitim-öğretim sezonunun açılması sonrası zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satmaya başlamasına tepki gösterdi.  Başkan Karaca, küçük esnafın ve kırtasiyecilerin bu uygulamadan büyük etkilendiğini ve yeterli kazanç sağlayamadığını savundu. Kırtasiye malzemelerinin zincir marketlerde kırtasiyecilere oranla daha pahalı satıldığını iddia eden Başkan Hikmet Karaca, '' Vatandaşların ev alış verişleri için markete girip alış verişlerini yaparken o an kırtasiye ürünlerini görüyor. Hepsini bir yerden alıp daha fazla uğraşmak istemiyor ve o an zincir marketteki fiyat gözüne pahalı gelmiyor ve satın alıyor'' dedi.

"ZİNCİR MARKETLER TÜM ESNAFI DERİNDEN ETKİLİYOR"

Kırtasiye malzemelerinin zincir marketlerde satışı ile belirli kurallar konulması için birçok çalışma yaptıklarını aktaran Başkan Karaca, '' Erzurum, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin Kırtasiyeciler Odaları Başkanlarıyla bir araya gelerek zincir marketler konusu ile ilgili Ticaret ve Maliye Bakanlığına müracaat ettik. Zincir marketlerin kırtasiye ürünlerini sezonluk sattıklarını, hiç değilse stant açmamalarını, reyonlarına kırtasiye ürünlerini koymamalarını talep ettik. Zincir marketler sadece kırtasiyeci esnafı değil tüm esnafı derinden etkiliyor. Bu marketler günübirlik etiket değiştiriyor ve zam yapıyor. Neye göre zam yaptığı belli değil. Bu yüzden piyasalarda başı boşluk oluşuyor ve piyasanın hakimi, belirleyicisi zincir marketler oluyor. " ifadelerini kullandı.

"CAYDIRICI YAPTIRIMLAR GETİRİLMELİ"

2002 yılında çıkan marketler yasasına da değinen Erzurum Matbaacılar- Kırtasiyeciler ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, bu yasanın küçük esnafı korumak ve kollamak için çıktığını ancak bir türlü yürürlüğe girmeyip raflarda tozlanıp kaldığını belirtti. Denetim mekanizmasının güçlendirilmesinin gerekli olduğunu belirten Karaca, yasalara, kanunlara ve kurallara aykırı  yapılan çalışmalarda denetim boşluğu olduğunu ve yapılan denetimlerde yaptırımların yetersiz olduğunu savundu. Yasalara uymayanlara büyük ve caydırıcı yaptırımlar getirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Hikmet Karaca, '' Böylelikle vatandaş ve tüm esnaf rahata çıkar. Haksız kazançların önüne geçilir. Gereken tüm konularda esnaflar ve vatandaşlar için denetim mekanizması çok iyi ve sıkı bir şekilde çalışmalı, her daim aktif olarak denetleme yapılmalı'' diye konuştu