ZİNCİR MARKETLER MEYVE VE SEBZE FİYATLARINI ARTIRIYOR

Son zamanlarda ülke ekonominin gidişatı, hayatın her alanında etkisini göstermeye başladı.

Tarih: 15.04.2024 11:10
ZİNCİR MARKETLER MEYVE VE SEBZE FİYATLARINI ARTIRIYOR

erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Artan hayat pahalılığı manav tezgâhlarından, ucuz et kuyruklarına kadar kendini hissettirmeye başladı. Her geçen gün artan maliyetler sebebiyle tüketiciler bu durumdan şikâyet ediyor.

Zincir marketlerin meyve ve sebze fiyatlarını artırdığını ifade eden    Erzurum Sebzeciler Derneği eski Başkanı Necati Yıldızer, marketlerde sebze, meyve fiyatları düşmediğini yükseldiğini söyledi.

Yıldızer,”Meyve ve sebze üreticilerinin para kazanamadığı ve ürünlerini maliyetine bile satamadığı şikâyetlerinin yükseldiği günümüzde fiyat artışlarının nedenlerini üreticiler dışında aramak gerekecektir. Bu açıdan bakıldığında üreticiden tüketiciye giden süreçte fiyatlar üzerinde birinci sırada etkili olan ve zorunlu olarak katlanılan bir takım maliyetlerin, diğer bir ifade ile lojistik maliyetlerin fiyat artışlarında etkisinin analiz edilme gereği vardır. Gerçek olan bir şey var ki o da üretimin olmamasıdır. Madalyonun diğer yüzüne baktığımız zaman girdilerin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İlaç, akaryakıt ve diğer girdilerin yüksek olması maliyetleri artırıyor. Bu maliyetler yüksek olduğu zaman geliş fiyatına biniyor, bunu da düşünmek lazım. Sektörde talep artınca fiyatlar da artıyor. Hiç kimse kendiliğinden fiyatları yükseltemez. Ürünlerin geneli sera ürünleri olduğu için fiyatları yüksektir. Hiç bir markette, o günün şartlarında hal fiyatına satış yapılmıyor.  Marketlere karşı sitemlerimiz devam ediyor. Şimdi dışarıda marketlerde belirli günlerde vatandaşlara yönelik indirim günlere var. Bunun büyük sıkıntısı üretimin az olmasından kaynaklanıyor. Sebze ve meyve üreticilerinin girdi maliyetleri şimdiden artmaya başladı.   Marketlerde sebze, meyve  fiyatları düşmüyor, hala yükseliyor.”