Ziraat Fakültesi de KUDAKAF'a Katıldı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Önder Çalmaşur, KUDAKAF’a gelen vatandaşlar için önemli bilgiler verdi.

Tarih: 20.12.2023 23:00
Ziraat Fakültesi de KUDAKAF

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Erzurum’da 18-19 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarlarından birisi olan Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı (KUDAKAF) tamamlandı. Birçok sektörden şirketin, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının katılım gösterdiği fuara Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi de katıldı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi standında Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Önder Çalmaşur vatandaşları bilgilendirdi. Dekan Çalmaşur, Erzurum Günebakış’a da önemli bilgiler verdi. Profesör Doktor Öner Çalmaşur, stant üzerindeki kayaçlar, tohumlar, böcekler, monolit, ve minyatür tarım aletleri hakkında bilgiler verdi. Dekan Çalmaşur, aynı zamanda tohumların nasıl tescillendiği hakkında da açıklamalarda bulundu.

Önder Çalmaşur, “Kayaçlar var, tabii ziraat fakültesinin tüm yapısını buraya getirip sergilememiz mümkün değil. Biz de örneklemeye çalıştık. Çok fazla kullanılan tohumlardan örnekleme yaptık. Beraberinde toprak yapısıyla ilgili toprağın oluşumuyla ilgili, toprağın oluşum evrelerini göstermek için “monolit” dediğimiz toprak yapılarını koyduk. Beraberinde toprağın işlenmesinde, ekim-dikim için kullanılan tarım aletlerini koyduk. Bu aletleri öğrencilerimiz yaptılar. Bu alet ve ekipmanlardan, tarım makinalarından, koymaya çalıştık. Yine faydalı veya zararlı olduğunu belirlediğimiz, böceklerden örneklemeler yapmaya çalıştık. Yine toprak oluşumunda özellikle kayaçlardan örnekler koymaya çalıştık ki tarım zaten bir bütün olan bir şey. Tek yönüyle ele alma şansımız yok. Dolayısıyla her bir parça bir diğerini tamamlar, sonuçta soframıza bazı ürünler sunarız. Yani buradaki tüm ekipmanı hatta buraya getirmediğimiz ürünler de dahil. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin geliştirdiği tohumlar var, fakat burada patent aldığımız ya da tescillendirdiğimiz ürünlerden burada yok. Tescilli ürünlerimiz mevcut. Özellikle bazı fasulye çeşitleri var. Farklı tatlar elde ettik. Bazı yine sebze türleri var. Bahçe Bitkileri Bölümü hocalarımızın tescillendirdiği bazı ürünler var. Yine bizim fakültemize has ürünler bunlar. Burada sergilediğimiz ürünler, vatandaşın en fazla kullandığı tohumlardan oluşturuldu.” 

Tescilde Olması Gerekenler

“Tescil alındığında birkaç farklı faktör dikkate alınır. Ürünün tadına, üretiminin kolay olmasına, verimin daha fazla olmasına ve bir de özgün olmasına bakılır. Bu değerler dikkate alındığında, bu eğer kendine özgü bir çeşit ise tescillenir. Bir diğerinin benzeri ise veya çok yakın ise o ürünler tescillenemez. Fakültemizin şu anda 6-7 ürünü tescillendi.” 

Böceklerin Doğaya Faydası

“Tabii biz burada özellikle makinalar, bazı faydalı zararlı böceklerden örnekler koyduk. Öğrencinin en fazla dikkatini çektiği şeylerin başında böcekler geliyor. Bir de birçok vatandaşımız böcekler hakkında bilgi sahibi değiller. Bir önyargıya sahipler. Ben buradan soruyorum. Fakültelerini soruyorum ve “daha önce böcekler hakkında bilginiz var mı?” Aldığımız cevaplar “bilgim yok ama çok korkuyorum”. Burada temsilen koyduğumuz böceklerin aslında hiçbirisi korkulacak, ürkülecek canlılar değiller. Sonuçta bu tabiatın oluşumunda en önemli faktörlerden bir tanesi böcekler. Var olan böceklerin de %99’u bir şekilde insanlığın rahatını sağlamak üzere veya yaşamının kolaylaştırmak üzere faaliyet gösteren canlılar. Zararlı diye düşündüğümüz bazı böcekler var. Bizim, bize ait olduğunu düşündüğümüz ürünlerin üzerinde beslendiği ürünlere zarar verdiği için biz zararlı diyoruz. Tabiatta normalde zararlı diye bir kavram olmaz. Herkes, kendi yaşama amacını güder. Herkes kendi neslini devam ettirmek üzere programlanmıştır. Dolayısıyla o şekilde davranır. Bizler ise kendimize göre , değerlendirdiğimiz için zararlı veya faydalı gibi kavramlar kullanıyoruz ki , öğrencilere bunları anlayabilmelerini sağlayayım. Tabii hem ürünleri hem tanıtıyoruz, tabiatı sevdirmeye çalışıyoruz. Tabiatla barışık olmak zorundayız. Biz tabiatın bir parçasıyız. Bu canlılar, zararlı diye tabir ettiğimiz canlılar da dahil, eğer onlar olmasaydı biz şu anda bazı ürünleri artık tüketemiyor olacaktık. Burada yine arılara gelince mesela birçok kişi “çok korkunç” diyorlar. Arılar olmasaydı biz çiçekli bitkilerden ürün elde edemeyecektik bitkilerin %80-%90’ı bitkilerin çoğu yok olacaktı. Bunlar anlatınca öğrencilerin çok hoşuna gidiyor. Bu yönüyle de bu fuar, bu tanıtım için bence faydalı oldu. En azından bizler bazı şeyleri anlatma imkanı bulduk.”