Abdurrahman ZEYNAL


VATANIN BAĞRINDA ELLİ YEDİ GÜN


100. Yılında Milli Mücadelenin Erzurum Etkinlikleri içerisinde iki çalışma beni epey etkiledi. Bunlardan ilki Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu hocamın kaleme aldığı "Vatanın Bağrında Elli Yedi Gün" adlı kitap oldu. Bir diğeri de Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından yayınlanan kitaptı.
Yüz yıl önce bu coğrafyada, bu şehirde çok acılar yaşandı. Milli Mücadele bu acılar içinde başladı, yeşerdi, dal budak sardı ve Cumhuriyete giden yol burada millete ilan edildi.
Yüzüncü yıl kutlamaları çerçevesinde pek çok faaliyete imza atıldı. Fakat bu imzalardan sanırım ikisi gelecekte kendilerinden çok ama çok söz ettirecek.
Bunlardan ilki Atatürk Üniversitesi Nöroşiruji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu Hocanın titiz çalışması sonucunda ortaya çıktı.
Hakan Hoca önce Mustafa Kemal Atatürk´ün Erzurum da kaldığı 57 gün için 57 portre çizerek konuyu güncelleştirdi.
İkinci safhada pek çok "Nutuk" kitabını inceleyerek, pek çok kaynağı tarayarak 57 günde Gazi Mustafa Kemal´in Erzurum´dan gereken yerlere çektiği telgrafları bir araya toplayarak güzel bir çalışmaya imza attı.
100 belgeden oluşan ve tamamı yorumsuz olarak kitaplaştırılan ve yarının araştırmacılarına çok sade bir kaynak sundu.
Büyük boy kuşe kağıda bastırılan bu orijinal çalışma Atatürk Üniversitesi yayınları arasında yer aldı.
Kitabın tüm hazırlanmasında büyük emek sarf eden Prof. Dr. Hakan Hadi Hocamızla görüştüğümde ilk nüshasını ele almış ve bana hocam bir dokun diye matbaadan getirilen bu güzel çalışmaya eli ilk değen insan olmuştum.
Sayfaları tek tek çevirerek kitabın kokusunu derinden hissetmiş Hakan Hocama teşekkürler etmiştim.
Umarım Bilim dünyasında, akademik çevrelerde ve Atatürk Üniversitesi nezdinde o güzel yerini alır ve gelecek kuşaklara prestij bir kitap olarak aktarılır.
Kitabın yazılmasında, basılmasında ve kitabın A.Ü. Yayınları arasında çıkmasını sağlayan A.Ü. Rektörüne ve ilgililere teşekkür ederim.
Şimdiden kitapla buluşup okuyacaklara selam olsun.
Değerli hocam iyi ki bu güzel çalışmayı Türk Tarihine armağan ettiniz.
Elinize, yüreğinize sağlık.