Ayhan YİĞİT


SON NÜFUS SAYIMI


 

                 2018 yılı nüfus sayımı yapılmıştı, sonuçlar açıklandı.

Türkiye´de nüfus artışı var, Erzurum´da azalma var?

Bir yılda  kısmı bir artış görülüyor ama, yıllara bakınca devamlı bir azalma görülüyor!

Medyada, ?Erzurum Yaralı?. merhem olan yok!? devamla; ? ?´Her yıl azalıyoruz.?

Gçen yıl gazetemiz de çıkan, Nesrin ÇETİNKAYA´nın; ??..Kan kaybediyoruz.? Başlıklı yazısı.

Diğer gazetelerde de, GÖÇ ve NÜFUS AZALMASI diye  çeşitli başlık ve cümlelerle verilmiş! Yaygın bir şekilde medyada bu konu yer almış ve işlenmiş. Yani yerel medya görevini yapmış!

Yapmış da; muhataplar ?ilgili ve yetkililer? bunu gördü mü, duydu mu? Veya ne kadarını gördü ve çözüm düşünüldü mü, düşünülüyor mu?

Önemli olan doğru TEŞHİS ve DOĞRU TEDAVİ... Doğru tedavi edilemezse , yukarda yazıldığı gibi , hastanın kan kaybı devam eder ve düzeleme

Şimdi; niye nüfus azalır, niye göç edilir? Biraz irdeleyelim:

Geçim sıkıntısı, iş bulamama, yaşam şartların zorluğu, eğitim düzeyinin düşüklüğü, sağlık hizmetini yeterli alamama, sosyal etkinliklerin olmaması veya yeterli olmaması?       Esnafın, üreticinin ve firmaların; teşvik ve desteklerinin yeterli olmadığı için?

Başka cümlelerle tarif edersek; iş bulma, daha iyi iş bulma,

Daha rahat yaşamak için, gelir artırmak için, çocuklarını daha iyi okutmak için, daha iyi sağlık hizmeti almak için, sosyal, kültürel etkinliklere kolay ulaşabilmek için, yüksek rakamlara varan yakıt ve giysi giderlerini azaltmak için?

GÖÇÜN devamlı olduğunu, Erzurum un kan kaybettiğini herkes kabul etti! Çünkü resmi rakamlar. Muhalefetin ve muhaliflerin söylediği değil?

KUDAKA´nın yaptığı ?´ Erzurum İli Sosyal Yapı Analizinden ?´ sonra, yayınladığı raporundan alınan kısa ve çarpıcı olan, değerli cümleler:

?´ Öncelikle çözülmesi gereken sorunlar;

-          Erzurum´a yatırım yapabilecek sermaye sahibi kentli nüfus GÖÇ yolu ile ili terk etmektedir.´´

Daha ne desinler? İnsan kaybı, sermaye kaybı ve yatırım engeli. Parasız, pulsuz, becerisi yok, işletmeyi ve ticareti bilmeyen kişiler yapacak değil ya!

-          ?´Erzurum da kamu çalışanları olarak bulunan nüfus fazla olmasına rağmen, burada yetişen, kendisini geliştiren ve görev süresini tamamlayan ilden ayrılmaktadır.´´GÖÇ.

Yetişmiş, becerikli, iş bitirici ve yol gösterebilecek; her düzey ve makamda olan kişilerde gidiyor/ GÖÇ ediyor?

-          ?´Kalabalık öğrenci olmasına rağmen, bu öğrenciler bölgede istihdam edilememektedir.´´ Yani mezun olan öğrenciler de gidiyor? GÖÇ.

-          ?´Erzurum, Kalkınmanın kilit unsuru olan beşeri sermayesini, (?) kısa vadede tutan, uzun vadede ise, beyin GÖÇÜ ?de alan bir CAZİBE MERKEZİNE dönüşmesi hedefler arasındadır?

-          Bunların başında, kırda kaliteli ve bol miktarda ÜRETİM yaptırılmalıdır.

-          Kentte ise, içte ve dışta yakın coğrafyası için hizmet sunum odağı haline getirilmesi gerekmektedir?

-          Sosyal yaşam alanlarının artırılması da söz konusudur?´´

En güvenilir kurumun raporu ve önerileri;

Ayrıca daha önce, Erzurum´un, kurtuluşu, kalkınması hakkında, birçok bilimsel rapor ve yazılar yazıldı? Ekserisi üretimin artırılması diyordu; birde kış turizmine değiniyorlardı?

Bu tavsiyeleri yetkililer alıp; nasıl yaparız diye düşünmesi ve altın değerindeki maddeleri nasıl uygularız, diye kafa yorması, çaba sarf etmesi ve uygulamaya koyması gerekmektedir!

GÖÇ´ ü  önlemekte; bu sayılan olumsuzlukları, olumlu hale getirmekle olur?

TEDBİR ALINMASI DİLEĞİ İLE?

 Hoşça kalın. Devam edecek.