Ayhan YİĞİT


  LOZAN ANTLAŞMASI- 3

​​​​​​​ GEÇEN HAFTALARDAKİ YAZILARIM DA:


GEÇEN HAFTALARDAKİ YAZILARIM DA:

        Lozan konferansına gidilirken; dünya siyasetinin, stratejilerin ve ülkelerin amaçlarının iyi olmadığını, hiçte adil olmadıklarını, güçlünün ve güçlülerin dediği olduğunu;

       Güç üstünlüğünün ise; din, ırk ve kültür birliklerine ve teknolojiye bağlı olduğunu, Osmanlının ise, bu güçler karşısında zayıf kaldığını ve devamlı yenildiğini,

      Galip devletlerin bu fırsatla; Osmanlıyı / Türkleri Anadolu’dan da, atmak istediklerini vurgulamıştım…

      Bu ağır şartlar ve karanlık günlerde, Mustafa Kemal’in önderliğinde, Yüce Türk Milleti şahlanarak Anadolu’yu kurtardığını:

      Bunu, kurtulan yerleri de; teyit ve tapu ettirmek, dünyaya tanıtıp, kabul ettirmek zorunlu idi, o zamanki galip devletlere’’Düvel_i Muazzama ‘’…

        İŞTE BU KABÜLÜN, TASDİKİN yapıldığı yer Lozan’dı ve LOZAM ANTLAŞMASI İDİ. Akışa göre büyük başarı idi.    ÇÜNKÜ 220 YILDAN BU YANA, İLK KEZ GALİP GELMİŞİZ, zaferler kazanmışız.

      Keşke daha karlı olabilseydik. Trakya, Kırım, Batum,Bakü,Bağdat,Şam, Halep,.. bizim olsaydı!

       Ama bu güce imkâna sahip değilsiniz.

       Düvel-i Muazzama/GÜÇLÜ DEVLETLER; İstanbul’u Çanakkale’yi, Boğazları; diğerleri Adana’yı Hatay’ı, İzmir’i, Bursa’yı, Eski şehri, Edirne’yi, Erzurum’u Van’ı …  istiyor!

      Bu antlaşma yapılmasaydı, güçlü devletler, malum güçler; tekrar Türkiye Cumhuriyeti’ne Anadolu ya saldırmaları muhakkaktı!

        Bugün bile, tescilli sınırlarımızdan, güneyden ve batıdan, girmeye çalışıyorlar!

         Tüm yetkililer ve Dış İşleri Bakanımız diyor ki; “Sevr ‘i getirmek istiyorlar”.  Yani Anadolu’yu Türkiye Cumhuriyet ‘ini bölmeye, parçalamaya ve işgal etmeye çalışıyorlar.

      Dünya görüşü, hâkim güçlerin hedefi bu… O zamanda bu idi! Daha hızlı ve daha azılı idiler!

        Uygun siyasi ortamı bulunca, fırsatı kaçırmayacaksınız. İmzayı attırıp ülkeni, milletini ve sınırlarını güvence ve koruma altına alacaksınız.

       Gelecek için, onları imzaları ile durduracaksınız, boğacaksınız. LOZAN’ dada bu yapılmıştır.

       Bunu yapanların gayret edenlerin ve katkısı bulunanların ruhları şad olsun.

       Hoşça kalın, yazı devam edecek.                  Uzm. Dr. Ayhan YİĞİT