Orhan BOZKURT


ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI VE KARİYER MERKEZİ


 

Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında kurulan Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATA KARMER), Atatürk Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına yönelik faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

 

 

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı´nın çok önemsediği proje kapsamında merkez, Atatürk Üniversitesi öğrenci ve mezunlarına günümüz dünyasında değişen iş olanakları ve çalışma koşulları doğrultusunda destek olmaya çalışıyor. Bu doğrultuda ATA KARMER gerçekleştirdiği etkinlikler ile öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemeleri, bilgi, beceri ve tecrübe edinmeleri, kişisel becerileri konusunda farkındalık kazanmaları ve bu yolla daha donanımlı bir biçimde mezun olmalarına yardımcı oluyor.

 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle eğitimin uzaktan, çevrimiçi araçlarla yürütüldüğü bu günlerde Atatürk Üniversitesi Kariyer Merkezi de öğrenci ve mezunlarını online etkinliklerle bir araya getiriyor. Hafta içi gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında her hafta üniversitenin bir akademik biriminden son 5-6 yıl içinde mezun olmuş 3 genç mezuna yer veriliyor. Panel kapsamında genç mezunlar, üniversiteye hazırlık sürecinde yaptıkları tercihleri, Atatürk Üniversitesinde geçirdikleri öğrencilik yıllarını, mezuniyet sonrası işe girme süreçlerinde yaşadıkları deneyimlerini üniversite adayları, Atatürk Üniversitesi öğrencileri ve mezunları ile paylaşıyorlar.

 

 

Bu etkinliklerin Moderatörlüğünü ise Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. Neslihan Kulözü Uzunboy ile Kurumsal İletişim Direktörü Doç. Dr. Besim Yıldırım´ın sürdürüyor. Hafta içi düzenlenen bu çevrimiçi paneller her çarşamba günü 11:00-12:30 veya 17:00-18:30 saatleri arasında Atatürk Üniversitesinin resmi Youtube kanalından da canlı olarak yayınlanıyor.  Atatürk Üniversitesi´nin bir mezunu olarak geçtiğimiz hafta bu etkinliklerden birini ben de takip ettim.  Yayın sırasında izleyicilerin sohbet kısmına yazdıkları sorular panelist genç mezunlar tarafından cevaplanıyor. Paneller vasıtasıyla pandemi nedeniyle fiziksel olarak birbirinden uzak kalan Atatürk Üniversitesi ailesinin yakınlaştırılması ve genç mezunların deneyimlerinin öğrenciler için yol gösterici olması gerçekten çok heyecan verici...

 

 

Kariyer Merkezi ve Öğrenci Kulüpleri Buluşmaları başlığı altında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bir diğer etkinlikte ise üniversitede faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinin tanıtımları, kulüp temsilcisi öğrenciler tarafından yapılıyor.  Bu etkinliğin Moderatörlüğünü ise Kariyer Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi M. Engin Kocadağistan yürütüyor. Her hafta cumartesi günü 15.00 ile 16:30 saatleri arasında gerçekleştirilen bu etkinlikte yine üniversitenin Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanıyor. Panellerde kulüp temsilcileri, kulüplerinin amaçlarını, hedeflerini, bugüne kadar gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve planladıkları etkinlikleri başta Atatürk Üniversitesi öğrencileri olmak üzere tüm izleyici kitlesi ile paylaşıyorlar.

 

 

Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulmasıyla Atatürk Üniversitesini ´Global´ bir aile olarak bir arada tutan bağların daha da güçlendiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, akademisyen, öğrenci ve mezun birlikteliğini daha verimli şekilde hayata geçirmek için çaba srf ettiklerini vurguluyor. Rektör Çomaklı, ´Akademisyenlerin teorik bilgisini, öğrencilerin heyecanını ve mezunların tecrübelerini bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirilen bu tür etkinlikleri oldukça faydalı olacağına inanıyor.

 

 

Merkez, aynı zamanda öğrencilerin sahip oldukları beceriler ile kariyer seçeneklerini doğru eşleştirmeleri; bu eşleştirme sonucunda doğru kariyer planları yapmaları ve mezuniyet sonrası kariyer seçeneklerinden haberdar olmaları noktasında da önemli bir misyon üstleniyor.

 

 

Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi ile başta YÖK olmak üzere tüm akademik dünyanın dikkatini çeken Atatürk Üniversitesi yöneticilerini bu çağdaş girişimleri ve uygulamaları nedeniyle kutluyorum. Ancak yine Atatürk Üniversitesi´nin bir mezunu olarak bu faaliyetlerin daha geniş kitlelerle buluşması için biraz daha tanıtım gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bakın 100 binin üzerinde öğrencisi, 100 binlerce mezunu olan Atatürk Üniversitesi´nin bu güzel etkinliklerini takip edebileceğiniz Youtube kanalının henüz abone sayısı 10 bini bulmamış. Bu anlamda tüm mezundaşlarımı, onurla diplomasını taşıdıkları Atatürk Üniversitesi´nin sosyal medya hesaplarını takip etmeye, özelliklede Youtube kanalına abone olmaya davet ediyorum.