Orhan DURMUŞ


BAYRAM O BAYRAM DEĞİL!


 

Bayramın gelişi şehrin hareketli akışı içerisin başladı. Tatilin uzun olması sebebiyle şehirden köylere akın eden vatandaşlarımız şehri yalnız bıraktılar.

 

Dedeler nineler torunlarına kavuştu, bayram namazında buluştu herkes ardından cami içerisinde cemaatle bayramlaşıldı, kurbanlar kesildi, sıcak akraba ziyaretleri yapıldı, ihtiyaç sahiplerine etler dağıtılmaya başlandı, küsler barıştı, ayrı olanlar kavuştu. Bayramın genel bakışı bu?

 

İşte bayram o bayram değil arkadaş!

 

Tatilin uzun olması sevindirici olsa dahi kurban kesmek onunla uğraşmak herkese zevk vermez bazıları için eziyet olur. Yapar ama gelin bide siz ona sorun hayvanın eti, kanı derken uğraşmak zor gelir. Ona bayram mıdır o vakit? Hayır ona mecburiyet olmuştur bayram.

 

Kurban Bayramı arefe gününün sabah namazında teşrik tekbirleri ile başlar. Teşrikdoğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü´t-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa ?Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi´l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir. Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah´tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah´a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes´ûd (r. anhümâ)´ya dayanır.

Kurban herkesin de bildiği üzere asıl amaç et yemek et bayramı değildir. Zira kurbanın ne kanı nede eti Allah´a ulaşır. İbadetin hakkıyla ve bilinciyle yapılması Allaha ulaşan, rızasına nail olmak için gereklidir. Kurban teslimiyettir. Allah´ım sen ne dersen o, senin emrinle hareket ederim senin yolundan asla ayrılmam demektir. Mangalda pişmesi için pirzola, köfte bayramı değildir yani? Yüce Allah cemaatle namazı emretmesi, haftada bir gün Cuma namazı ile inananları toplaması, yılda iki kez bayram namazlarında bayram namazına çağırması inananlar arasında ki muhabbetin artması içindir. Tanışmayanların tanış olması içindir. Çünkü bayram o zaman bayram olur. Muhabbetin çoğalması inananların birbirlerini tanıması bir bayramdır. Birbirine yardım etmesi bir bayramdır. Sevginin saygının artması bir bayramdır.

Kurban bayram namazının ardından cemaatin hemen hızlı bir şekilde camiyi boşaltıp gidip hemen kurban işini halletmek ibadete verdiği önemden değil işini erkenden bitirme arzusundan başka bir şey değildir. Akraba ziyaretlerinde elinde telefon evrensel bir dil ile sosyal medyadan ulusa seslenircesine en güzel bayram mesajını atan gençler daha yanınızdaki insanın bayramını kutlamaktan ve muhabbetten geri kalmışken alem-i cihana metin yazsan ne fayda. Bir de çok merak ediyorum mesajlar operatörler tarafından ücretli hale getirilse acaba kaç kişi mesaj atmaya o güzel övgü dolu dua dolu mesajları atmaya devam edebilecekler miydi?

Daha güzel birlik beraberlik içerisinde daha nice bayramlara belki ileride bayram o bayram olur.