Ayhan YİĞİT


Belediye Başkan Adaylarının Nitelikleri


       Geçen dönem yerel seçim öncesi,  Belediye Başkan Aday Adaylarının hangi özellikleri ve nitelikleri olması ve taşıması lazım diye bir yazı yazmıştım .

    Tabii, beğenenler oldu, takdir edenler oldu; tenkit edenler oldu, yetersiz diyenler oldu.

    Tabii ki olacak. İlgiyi çektiği belli oluyordu. Herkesin beğenmesi ve herkesin memnun olması beklenemez.

    Şimdiki seçim öncesinde de bir şeyler karalıyayım dedim?

    İlimizde yaşamış, soğuğunu, karını buzunu çekmiş , kültürü ile yoğrulmuş:

      Koşmalar dinlemiş , ve maniler ?ninnilerle (1, 2) büyümüş ,Baş barı oynamış ve oynayabilen, Bar şiirini okumuş (3) yada okuyabilen ; sevilen sayılan, toplumda yeri olan, iyi eğitim  almış, yöneticilik yapmış, ufku geniş, vizyonu mükemmel, uzağı görebilen, geleceği yorumlama yeteneğine sahip, medeni , adil olabilecek, ayrım gözetmeyecek ,hak yemeyecek ve yedirmeyecek, toplumun rahatını düşünebilecek,

      şehirleşmenin sanayinin nasıl olacağını bilen yada bu ilkeleri bilene / uzmanına sorma olgunluğuna erişmiş ; sevecen, aydın, memleket seven? milliyetçi olan ve

     bu özellikleri/ nitelikleri taşıyan kişiler ; aday olmalı, aziz  ve kalkınmaya çok ihtiyacı olan şehrimizi yönetmeye talip olmalı?

                              BAR ( 3 )

          Yüzyılların ardından kopup gelen bir vakar,                                                               Kahramanlık, yiğitlik, erlik destanıdır bar.,?

         Aman Aras, han Aras, Bingöl´den kalkan Aras,                                                                                       Al başımdan sevdamı, Hazarda çalkan Aras. ?

        ???????????????????

            Doğunun sınır taşı Erzurum ?un dadaşı,

            Efesi var İzmir´in eğilmez Türkün başı?

                              

 

                                           MANİ (1)

                         Ağlarım çağlar gibi / Derdim var dağlar gibi

                         Ciğerden yararlıyım / Gülerim sağlar gibi

                        /Her gelen bir gül ister/Sahipsiz bağlar gibi.                 

                           ????????????????          

                                      NİNNİ (2)   

                 Ninnilerin benim olsun / Uykularım senin olsun

                Akan sular ömrün olsun / Ninni yavrum, kuzum ninni.

               Akşam baban gelince / öpüp garnı doyunca

                           Ninni yavrum ninni /.,??????????,

                          Ninni diyem uykun gelsin /Uzak yerden baban gelsin

                         Allah uzun ömür versin / Ninni nazlı yavrum ninni?

               

      Parti yetkilileri de, bu özelliklere sahip ;  (hiç değilse bir kısmına,) kişileri seçip aday yapmalı ki; seçildiğinde daha iyi hizmet etsin, şehri daha rahat yaşanır hale getirebilsin?Vatandaş tam değerlendiremeyebilir. Parti sevgisi yada taassubu ile oy verebilir

    .Yetersiz, tecrübesiz birikimsiz, ufku sınırlı; İlimizi, Türkiye´yi tanımayan, şehirleşmeyi ve teknolojiyi bilmeyen ve de   tecrübeli kişilerden , uzmanlardan bilgi paylaşımı erdemi olmayan ?Başkan ve başkanlar ne kadar  faydalı olabilir, şehrimizi ne kadar geliştirebilir ?

     Aksini belirtmek değil, düşünmek bile istemiyorum. Hedeflenen beklenen şeyler bunlar değil mi? Niye çok görülüyor, niye hazım sanmıyor ki? Bu sıfatların hizmete katkısı olmaz diye mi düşünülüyor?

      Tabii ki, o özelliklerin hepsi bir kişide olamaz. Ama birkaçı ve bir çoğu olabilir. Bence hedefin ve çıtanın yüksek tutulmasının hiçbir zararı yok. Aksine faydası çok.       Halk bilgilenmiş oluyor, kalifiye eleman olmasının yararlı olacağı bilinci gelişiyor.                       Aday adayları, kendilerini çek yapma gereği duyabiliyor.

      En azından, Erzurum´da da; ?´ yöneticilerde ve  toplum önderi olacaklarda´´, bazı özelliklerin yada niteliklerin olması gerektiğini bilenlerin ve isteyenlerin var olduğu görülüyor, ilan ediliyor.

         Kim olursa olsun, diyenler olduğu gibi, belli kriterleri taşıyanlar olsun diyenlerde çıkacaktır, çıkmalıdır. İşte çıkmıştır!...

        O sessiz kalan, kederine razı olan, boyun eğen, hizmeti istemeyen, istese de dillendirmeyen, dillendiremeyen, ?yetkililere hız ve ivme vermeyen, veremeyen? toplumdan;

        Yavaş, yavaş bunları, isteyen, söyleyen, yazıya döken, hakkını arayabilen ve okuyan topluma geçmeliyiz .

       Geçiliyor da? Bu, bir anlayış gelişmesidir, kültür gelişmesidir, kendine güvendir. Keşke, bu gelişmeler ; daha etkin daha hızlı ve daha geniş kitleler de, daha üst düzeyler de olsa, olabilse?

       Yöneticilerle, yönetilenlerin, hizmet verenlerle hizmet alanların, diyalogu artar, entegrasyonu olabilir. Böylece de, hizmet kalitesi yükselmiş olur.

       Hangi görev ve makam olursa olsun; bunları iyi çalıştıracak, itecek yenilikleri, yeni ve ileri teknolojiyi getirtecek kuvvet toplumdur, millettir. Millet bilinçli olarak isterse, her şeyi /her hizmeti yaptırır/yaptırabilir?

       Bu nedenle; toplum ve millet aydınlanmalı, bilinçlenmeli. Bizler de, karınca kararınca bunu yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşların yazıları da ; zaman zaman öğretici olarak çıkıyor.

      Bu tip yazılar, çok güzel bir bilinçlendirmeyi, uyarmayı ve hatırlatmayı kapsıyor.

      Tüm adayları, tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

       Hoşça kalın.