Orhan DURMUŞ


BU YAZILANLARI OKUMAYIN!


İnsan algısı hep yasak olanın peşinde, yazının başlığı sebebiyle okuyorsanız işte bu bunun kanıtıdır.

İnsanoğlu işte?

Aynı türden olsanız da aynı dili konuşsanız da iletişim kurduğunuzu zanneder durursunuz. Bu başlığı atarken iki amacım vardı birincisi meraklı olduğunu bildiğim insanoğlunun merakına yenilerek okumasını sağlamak ikincisi ile söyleyeceklerimden alınabileceğiniz düşüncesiyle uyarmak. Çoğu zaman bende kendi yazdıklarımda alınıyorum.

Neden mi? insan olduğum için?

Her birey kendi özünde çok iyidir sosyal yaşam alanlarında birbirleri ile iyi geçinen her kişi menfaatleri çatıştığında canavara dönüşebilirler. Bizlere öğretilen bütün kavramların ve değerlerin bir anda değerinin olmadığını anlayıverirsiniz? anlamını bilmediğimiz ve gerçek anlamıyla öğrenmenizi tavsiye edeceğim birkaç değer ve kavramları sıralamak istiyorum. Bunları tanım olarak ezberlemenizi istemiyorum. Bunları ruhunuzla ve özümseyerek öğrenmenizde fayda var?

-          Adalet

-          Ahlak

-          Feva

-          Güven

-          Sadakat

-          Özveri

-          Mütevazilik

-          Sabır

-          Yalan

-          Doğru?

İşte kısaca genel anlamlarıyla sıraladığım bu kavramları bilmiyoruz sadece bildiğimizi ve en doğrusunu kendimizin bildiğini düşünüyoruz. Hepimiz olgun insanlar olmamıza rağmen hastaneye gittiğimiz zaman diğer hastalarında en az bizler kadar hasta olduğunu düşünüyor muyuz? Mesela? bunun farkındayız dediğinizi duyar gibiyim ama kusura bakmayın bu sadece düşünce olarak var bizlerde? çünkü ne zaman hastaneye gitsem hasta kayıt gişelerinin önü hep yetişkin insanların sıraya giremediği hep acil bir durumunun olduğunu söyleyip başkasının hakkına tecavüz edenlerle dolu? baktığınız zaman sıradakiler daha doğrusu kendi aralarında sıra oluşturamayan ve birbirlerinin önüne geçmeye çalışan o kişiler bizlere yukarıda sıraladığım kavramları öğreten kişiler? yani anneler, babalar, abiler, ablalar v.b. kısacası bizler? konu kendi meselemiz ve arzularımız olunca başkalarını yok sayabilen varlıklarız bizler? hastane sadece bir örnek. Oturduğunuz o süslü güzel apartmanlarda komşuluklarınız nasıl bir düşünü bakalım. Apartman yönetimlerinde komşularımızın hakkını gözetiyor muyuz? Maalesef hayır! Apartman kurallarına uymuyoruz, apartman aidat ve giderlerini zamanında ödemiyoruz. Komşularımızın halini hatırını sormuyoruz.

Hepimiz geçinmek için farklı meslek dallarında uğraşıyoruz. Kimimiz ticaretle kimimiz devlet memurluğu görevlerindeyiz. Aklımı kurcalayan ve sürekli düşüncelere daldıran bir durum var mesela; alışveriş yaparken ?pazarlık sünnettir? Diyerek daha ucuza almak için her mağazada ?bize ne olur? , ?pazarlık payı var mı?? der dururuz. Bu durum en başından beri bana hiç inandırıcı gelmemekle beraber hani pazarlık yapmazsak kazıklanırız düşüncesine de zaman zaman kapılmışımdır. Şimdi; ?Müslümanı aldatan bizden değildir?, ?Bizi aldatan bizden değildir.?, ?Aldatan cennete giremez.? Hadisi şerifleri varken pazarlık yaparak veya iş yeri sahibine en son ne olur derken aslında iş sahibine ?ilk söylediğin fiyat yalan beni aldatma doğrusunu söyle? demek gibi değil mi? sonra günümüzde pazarlık olacağını bilen iş yeri sahipleri indirilecek rakam kadar üstüne koyup ?bize ne olur be kanka? dedikten sonra gerçek fiyata indiriliyor fiyatlar? şimdi anlıyor musunuz karmaşanın büyüklüğünü kaldı ki unutulmamalıdır ki pazarlık her zaman indirmek için olmaya bilir, bir müşteride ya bende bu fiyat buna ucuz bu fiyat olsun şeklinde yukarı doğru pazarlıkta olmalıdır bence? bide şu var ki pazarlık yapmayan utanan çekinen veya başka sebeple pazarlık yapmayanlar kandırılmış olmuyor mu?

Anlayacağınız insanoğlu bir garip varlık. Hangi değeri öğretirseniz öğretin aksini yapmakta üstüne yok? hangi dine inanırsa inansın hep gözü biraz yasaklarda biraz başkasında olmuştur. O yüzden dedim ya bu yazılanları okuma diye alınırsın?

-          Alındın mı?

-          Alın?