Orhan BOZKURT


DAİB VE BÖLGEMİZDE İHRACATIN SON DURUMU

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği(DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, önceki gün basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi.  DAİB Başkanı Ethem Tanrıver ve Yönetimi, 2021 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi, 2022 yılı hedefle3rini açıkladı. 


DAİB'in, 1.Orgasnize Sanayi Bölgesi'nde bulunan hizmet binası ise gerçekten muhteşem olmuş. Her şeyin düşünüldüğü binada konferans ve toplantı salonları, yemekhane ve ihracatçılara her türlü danışmanlık hizmeti sunan ofisler mevcut.

Başkan Tanrıver, 2020 yılını az hasarla kapattıklarını vurgulayarak, "2021 yılında ülke olarak ihracat anlamında rekorlar kırdık. Zorluklara rağmen bu yıldan ve gelecek yıllardan umutluyuz. Çünkü bulunduğumuz bölge hedef pazar konumundaki birçok ülkeye yakın. Yeter ki, biz bunu değerlendirmesini bilelim" diye konuştu.

Bu yılki ihracat hedeflerini de anlatan DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, "2020’de 2 milyar 068 bin dolar olan ihracatımız, 2021’de 2,5 milyar dolar ile tamamladık. 2022 hedefimizi ise 3 milyar dolar olarak belirledik, bu hedefe de ulaşacağız hatta aşacağız.  Çünkü 2022 yılı ihracatta atılım yılı olacak" dedi.

Biz basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Başkan Tanrıver, birliğin en fazla sınır komşularına ihracat yaptığını belirtti. DAİB Bölgesinden 2021 yılında 2 bin 667 firmanın ihracat yaptığını ve bu ihracatın 1 milyar 807 milyon 479 bin dolarlık kısmını sanayi ürünleri oluşturduğunu söyledi.  Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin ise 630 milyon dolar ile ilk sırasında Irak'ın yer aldığını açıkladı. Başkan Tanrıver, bu ülkeyi 156 milyon 396 bin dolar ile İran, 148 milyon dolar ile Azerbaycan-Nahçivan, 119 milyon dolar ile Almanya ve 114 milyon dolar ile ise Türkmenistan'ın takip ettiğini bildirdi.

"ERMENİSTAN PAZARI İÇİN HAZIR OLUN"

Konum itibari ile Doğu Anadolu Bölgesinin ihracatçılara önemli fırsatlar sunduğunu anlatan Tanrıver, bölgemizin Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu pazarına kolay erişim imkânı ve 6 ülkeye doğrudan ulaşılabilir konuma sahip olunması nedeniyle pazarlar sorunu yaşamadığını söyledi. 

Şu an Ermenistan ile diplomatik ilişkimizin olmadığını da hatırlatan DAİB Başkanı Tanrıver, kapılar açıldığında bu ülke ile DAİB olarak ilk teması kendilerinin kuracağını söyledi. Bölgedeki tüm ihracatçıları toplayıp Ermenistan'a götürerek hızlı bir ticaret işine girmek arzusunda olduklarının altını çizdi. Ermenistan'a ilk gidenin pastanın  büyük payı kapacağını anlatarak, şimdiden tüm ihracatçılarımızın buna göre hazırlıklarını yapmalarını tavsiye etti.

İhracatçılar olarak, üniversiteler ile işbirliğinin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini net ifadeler ile vurgulayan Tanrıver, "Üniversite sanayi işbirliği  istenilen seviyede değil maalesef. Bizim üniversiteler ile birlikte çalışmamız, üretmemiz gerekiyor. Bu konuda bir türlü ilerleme kaydedemedik. Bölge olarak önemli bir konumdayız, büyüyen pazarlara coğrafi olarak yakınız. Üretmeliyiz, araştırmalıyız, geliştirmeliyiz. Ülkemizin için ihracatın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İnşallah ülkemiz ve bölgemiz için ihracat ile dolu ve başarılı bir yıl daha geçireceğiz" diye konuştu.

Vizyonu, heyecanı, yönetim kurulu üyesi arkadaşları ile yakaladığı uyum ve üstlendiği misyon ile DAİB Başkanı Tanrıver, gelecek için umut dağıttı.  Bizde buradan, hedeflerine ulaşmalarını diliyor ve kısa sürede bölgemizin en önemli kurumlarından birsi olan DAİB'e ivme kazandırarak ciddi bir atılım gerçekleştiren Tanrıver'i alkışlıyoruz, yolunuz açık olsun...