Orhan DURMUŞ


DEPRESYON VE SEN

.


Depresyon; nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyondaki kişi eskiden keyif veren durumlardan artık keyif almamaya başlar. Alışverişten keyif almayan bir kadın düşünün.. Hatta çoğu zaman günlük yapılması gereken işleri yerine getirme yeteneği azalmıştır. Uyku hali yaygındır ve yataktan çıkmak istemezsiniz.

Bu kadar olumsuz etkileri olan bir hastalık halk arasında pek hastalık olarak görünmez ve yaşadıklarınız küçümsenebilir. Tam da bu dönemde desteğe ihtiyaç duyuyorken size köstek olanlar olmuş olabilir. Ama bu dünyanın sonu değil, olmamalı. Çünkü neler hissedersek hissedelim neler yaşarsak yaşayalım- bunlar pek de iyi şeyler değilken bile- hayat devam ediyor. Siz hiç bugün doğmak istemiyorum diyen bir güneş gördünüz mü? Ya da bugün açmak istemiyorum diyen bir çiçek. Doğa hiçbir zaman görevini aksatmıyor. Her şey denge ve düzeniyle devam ediyor. Evet sizin dengeniz bozulmuş olabilir, düzeniniz şu an düzensizlik olmuş olabilir ama bu bir süreç bilmelisiniz. Ve her şeyin tekrar eskisi gibi olacağına belki de daha güzel olacağına inanmalısınız. Çünkü her süreç her yaşanmışlık insana güç katar. Bu güç ile bir sonraki depresyon bir sonraki üzücü olay engellenemez ama kontrol altına alınabilir. Çünkü daha öncede böyle hissettiniz, tecrübelisiniz ve o geçmişti. O yüzden bu da geçecek.

Peki bu durumun geçmesi için ne yapmalı? Tabi ki öncelikle bu durumdan kurtulmak için profesyonel bir destek alınmalı. Çoğu zaman başvurduğunuz kişinin bir sihirli değnek ile dokunup her şeyi düzeltmesini beklerken maalesef öncelikle iş size düşüyor. İçimizde ki gücü ortaya çıkarmanın tam zamanı. Ayağa kalkın ve önce aynaya bakın. Kendinizi kendiniz için hazırlayın cilt bakımınızı yapın, saçlarınızı şekillendirin, en sevdiğiniz kıyafetinizi giyinin. Kendinizi güzel görmek ruh halinize bir nebze de olsa iyi gelecektir. Aynı şekilde spor yapmak, arkadaşınızla kahve içmek, el işi yapmak, temizlik yapmak iyi gelen aktiviteler arasında.

UNUTMAYIN ÇARESİZSENİZ ÇARE SİZSİNİZ.