Orhan DURMUŞ


DOLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR…

Bilindiği üzere Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Prof Dr. Abdullah Yavaş'ın görevden alınmalarının ardından Dolar/TL kuru önce 9,18'i aşarak rekor kırdı, daha sonra 9,20'ye yükselerek rekor tazeledi.


Pazartesi günü yurt içi piyasaların kapalı olduğu saatlerde 9 seviyesini aşan Dolar/TL kuru, haftanın kalan günlerinde sürekli yükseldi.

Türk Lirası, Pazartesi günü Tayland Bahtı ve Güney Kore Wonu ile birlikte düşüş kaydeden gelişen para birimleri arasında yer aldı.

Peki bu durum karşısında esnaf ne düşünüyor;

Küçük esnaf kurdaki dengesizlikten olumsuz etkilendiğini ürün tedarik konusunda ve ürünlerinin fiyatlandırılması konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Üretim yerleri fabrikalarda da durum aynı iç piyasaya ürün vermekte vadeli satışlarsa sorun yaşadıklarını sürekli artan fiyatlar karşısında sorun yaşadıklarını iç piyasaya olan güveninin azalmasına ve bütün maliyetlerinin artmasına sebep olduğunu ifade etmekteler.

Gelen durum hemen hemen her yerde bu şekilde iken artan dolar fiyatlarının ve yaşanan belirsizliklerden ötürü fabrikalar üretimlerini durdurma durumuna geldiklerini ayrıca hammadde tedarikinde de çok büyük sıkıtılar yaşadıklarını anlatmaktadırlar.

Türk parasının cebimizde eriyip girmesi vatandaş olarak da uzun süre bizi etkileyeceğe benziyor. Bu konumda öncelikle panik yapmadan harcamalarımızı ve kontrolü yapmak gerekmektedir.

Sonuç olarak kurdaki dengesizlik bizi etkilediği doğru ancak sürekli dolar ne olacak altın ne olacak bu durum ne zamana kadar devam edecek şeklinde sorular Türk ekonomisi üretim endeksli olmadığı sürece kendi ihtiyacını kendisi üretmediği sürede her yıl yaşayacağımız durum bu olacaktır.