Nizamettin KORUCU


Erzurum'da Gazete Kültürü

Erzurum'da Gazete Kültürü


Anadolu'da Türkçe yayınlanan İlk gazetenin ( Envar -ı Şarkıyye ) Erzurum'da yayınlandığını biliyor musunuz? O  günlerden bugünlere Türkiye çapında nice gazeteler ve gazeteciler yetiştiren Erzurum bugünlerde küçük bir kıvılcım daha yaktı.

1970'li ve 1980'li yıllarda büyük bir heyecanla Cumhuriyet caddesindeki Erzurum gazeteleri panosuna dizilen insanlar vardı. Şehirde yayınlanan her bir gazetenin camekanlı, ahşap çerçeveli kendine ait bir gazete panosu vardı. Sabahın erken saatlerinde gazete dağıtıcılarının koltuklarında ki gazetelerden birini kendi panolarına yerleştirirlerdi. Günün ilerleyen saatlerinde bu panoların önünde gazetelerin ana sayfalarını okumak için sıraya giren insanlar dahi olurdu. 
Bizler o zamanlar bıyıkları yeni terlemiş gençler olarak gazetelere giderek elde yazdığımız köşe yazılarını verirdik. Gazeteler çoğu zaman bu yazılarınızı baş sayfaya koyarlardı. O zaman kendi yazımızı vatandaşlar ile beraber okumak bizim için büyük bir heyecan ve mutluluk olurdu.

Sonra ne olduysa oldu, Yakutiye Medresesinin caddeye bakan tarafındaki bu gazete panoları kaldırıldı. Bu panoların tekrar yerine yapılması konusunda 
gazeteler böyle bir düşünceyi nasıl karşılarlar bilmiyorum. 
Çünkü Erzurum'da gazete kültürüne önemli bir katkısı vardı bu panoların.

Yılın İlk günü bu sabah sahaf dükkanımıza geldiğimde gazeteci Yücel Bey'in sahaf evimize Güne Bakış ve Yeni Gün gazetelerinden birkaç tane bıraktığını gördüm. Daha sonra telefon açarak İlgili ve istekli olan öğrenci, öğretmen, esnaf, memur herkese elimizde olanları hediye edebileceğimizi söyledi.

Evet kıymetli Erzurumlular, Erzurum'da yaşayan kıymetli vatandaşlar dilerseniz bu iki gazeteyi İnşirah sahaf ve kitabevine gelerek hediye gazetenizi alabilirsiniz.

Basılı gazetelerin kıymetli büyüktür. Dilerim hep hayal ettiğim, herkesin hergün bir adet gazeteyi evine ve işyerine alması ve günlük gazetelerin bu evsaf ve içeriğe ulaşmasıdır.

Bunun olabilmesi için herkesin üzerine düşeni hiç bir menfaat beklemeden sırf şehrimizin kalkınması amacıyla yerine getirmesi gerekir.

Bu destek : vatandaşın, esnafın, şirketlerin gazete satın alarak, bazen küçük büyük demeden reklam vermeleri, gazetelerinde;  bağımsız habercilik yapması, şehrin ve şehir halkının sesi olmaları gerekir.

Kalın sağlıcakla.