Orhan BOZKURT


EYT'DE SONA DOĞRU

Emeklilekte Yaşa Takılan (EYT)  milyonlarca  kişi  uzun yıllardır verdikleri mücadele sonrasında artık mutlu haberi bekliyor. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li sayılıyor. 


 

Ancak Meslek liselerinde okurken staj  görenler ve çıraklık döneminde sağlık sigortası kapsamında olanlar EYT kapsamında yer almıyor.

Artık seçim atmosferine giren Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren yasal düzenlemenin Aralık ayı içerisisnde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,  katıldığı bir televizyon programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bakın neler söyledi;
“Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik.”

Bakan bilgin bir çok kişinin merak ettiği staj ve çıraklık dönemi sigortalarının EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağına da açıklık getirdi.

Bakan  Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem”  diye konuştu.

Bu arada EYT mağdurları ile ilgili rakamlarda ortaya çıkmaya başladı. Son açıklananan rakamlara göre; Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. 

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li sayılıyor. Çünkü, 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanlar emekli olabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. 

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.